Отидете към основна версия

22 539 10

Първият гей-парад в Грузия завърши с погром и десетки ранени

  • гей-парад-
  • грузия-
  • тбилиси-
  • ранени
Меле и отпор срещу гей-парада в Тбилиси. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Първият разрешен от кметството гей-парад в историята на Грузия не срещна разбиране от страна на православните жители на Тбилиси, които пуснаха в ход радикални методи за разправа с участниците в него – от юмручен бой до шибане с коприва, съобщи Нюзру. Под напора на негодуващата тълпа не издържала дори полицията и около 20 души пострадали по време на проявата.

Първоначално организацията за подкрепа на сексуалните малцинства „Идентичност“ планирала парадът да се проведе пред сградата на парламента в грузинската столица, но към 13 ч. местно време, когато акцията трябвало да започне, там вече се били събрали десетки „защитници на нравствеността“.

Сред тях били и духовни лица, включително скандално известният в страната отец Басил Мкалавишвили, който излежа зад решетките наказание заради крайните му методи на борба със Свидетелите на Йехова. Той и паството му сега били въоръжени със снопове коприва, за да разгонят множеството.

При тази недружелюбна реакция хората с нетрадиционна ориентация трябвало негласно да променят мястото на мероприятието си и се изтеглили на площад „Пушкин“ в града. Там обаче хомофобите нападнали полицаите, охраняващи парада, и разкъсали кордона, за да се докопат до празнуващите Деня на толерантността.

Дори специалните части не могли да им се противопоставят, но като по чудо участниците в гей-парада успели да дотичат невредими до автобусите, подготвени от полицията, в случай че положението стане напечено. 

Гражданите обаче започнали да хвърлят камъни и изпочупили стъклата на возилата, като при атаката най-малко 17 души били ранени, сред които трима полицаи, журналист и случаен минувач. На място пристигнали 10 екипа на Бърза помощ.

Омбудсманът на Грузия Учу Нануашвили напразно се опитал да усмири разярената тълпа: той бил прогонен с нецензурни думи от „моралистите“ и трябвало да се оттегли заедно с десетки правозащитници и американския посланик в страната – Бриджит Бринк, която също била на прощада.

Гей-парадът, насрочен в Международния ден срещу хомофобията, е бил разрешен от общината въпреки несъгласието на главата на Грузинската православна църква католикос-патриарх Илия ІІ. От кметството заявили, че провеждането му е конституционно прави на гражданите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини