Last news in Fakti

17 Май, 2013 17:17 22 524 10

Първият гей-парад в Грузия завърши с погром и десетки ранени

  • гей-парад-
  • грузия-
  • тбилиси-
  • ранени
Първият гей-парад в Грузия завърши с погром и десетки ранени - 1
Меле и отпор срещу гей-парада в Тбилиси. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Първият разрешен от кметството гей-парад в историята на Грузия не срещна разбиране от страна на православните жители на Тбилиси, които пуснаха в ход радикални методи за разправа с участниците в него – от юмручен бой до шибане с коприва, съобщи Нюзру. Под напора на негодуващата тълпа не издържала дори полицията и около 20 души пострадали по време на проявата.

Първоначално организацията за подкрепа на сексуалните малцинства „Идентичност“ планирала парадът да се проведе пред сградата на парламента в грузинската столица, но към 13 ч. местно време, когато акцията трябвало да започне, там вече се били събрали десетки „защитници на нравствеността“.

Сред тях били и духовни лица, включително скандално известният в страната отец Басил Мкалавишвили, който излежа зад решетките наказание заради крайните му методи на борба със Свидетелите на Йехова. Той и паството му сега били въоръжени със снопове коприва, за да разгонят множеството.

При тази недружелюбна реакция хората с нетрадиционна ориентация трябвало негласно да променят мястото на мероприятието си и се изтеглили на площад „Пушкин“ в града. Там обаче хомофобите нападнали полицаите, охраняващи парада, и разкъсали кордона, за да се докопат до празнуващите Деня на толерантността.

Дори специалните части не могли да им се противопоставят, но като по чудо участниците в гей-парада успели да дотичат невредими до автобусите, подготвени от полицията, в случай че положението стане напечено. 

Гражданите обаче започнали да хвърлят камъни и изпочупили стъклата на возилата, като при атаката най-малко 17 души били ранени, сред които трима полицаи, журналист и случаен минувач. На място пристигнали 10 екипа на Бърза помощ.

Омбудсманът на Грузия Учу Нануашвили напразно се опитал да усмири разярената тълпа: той бил прогонен с нецензурни думи от „моралистите“ и трябвало да се оттегли заедно с десетки правозащитници и американския посланик в страната – Бриджит Бринк, която също била на прощада.

Гей-парадът, насрочен в Международния ден срещу хомофобията, е бил разрешен от общината въпреки несъгласието на главата на Грузинската православна църква католикос-патриарх Илия ІІ. От кметството заявили, че провеждането му е конституционно прави на гражданите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stoil Dobrenov

    15 3 Отговор
    Браво на грузинците!
    Показаха ни и те КАК ТРЯБВА ДА ПОСТЪПИМ И НИЕ НА
    цирка в София!
  • 2 nemo 84

    6 3 Отговор
    ama kakvo o4akvat dagi pozdravat li
  • 3 СерГЕЙ

    6 0 Отговор
    А тук е непрестанен гей парад. От сутрин до вечер, който и канал да пуснеш само Станишев, Вигенин и Яни Янев
  • 4 Остап Бендер

    8 1 Отговор
    п...расите не трябва да се бият, трябва ПРИНУДИТЕЛНО да се лекуват
  • 5 ники

    2 24 Отговор
    Наясно ли сте, че коментарите ви са дискриминационни оттам незаконни и в разрез с Европейската харта за правата на човека и Конституцията! Големи българи се извъдихте всички- да искате да подражаваме на страни от "третия свят"
    Не знам как непрестанната ви злоба и комплексираност ви помагат в живота .
    Погледнете някои статистики, относно съотношението на гей приетостта и развитостта на обществата по принцип.
    Хубав ден

    Коментиран от #6

  • 6 Хетеро Сексуален

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "ники":

    Всъщност това е най-нормалната реакция към един гей парад. Дискриминация няма. Има нетърпимост към налагането на едно болестно състояние като норма в обществото и като източник на права...
    Интересно как, ако един мъж се мисли за Наполеон или за извънземен го лекуват, а ако се облича като жена му защитават правата.
    У вас си се таковайте както си щете, но не го афиширайте, както нормалните хора не си афишираме сексуалността по улиците. И това, че сте сбъркани не ви дава никакви по-големи права, точно обратното. Да осиновявате деца не е ваше право, или да ги учите, че приказките за деца били сексистки и какви ли не още простотии, които налагат на запад. Православието п...расти не търпи. Католиците и протестантите да. Другия път направете гей-парад в Афганистан или в Саудитска Арабия, ама пратете и видео да се посмеем :D
  • 7 Странник Бг

    3 0 Отговор
    Интересно всички тия каква религия си мислят, че изповядват?! Щото в Библия, Левит, Глава 18 пише: 22 С мъжко да не легнеш като с женско; това е гнусота.
    Да не говорим и за съдържанието на цялата глава ... http://biblia.bg/index.php?k=3&g=18&tr1=1
  • 8 Нормален

    7 0 Отговор
    "Той и паството му сега били въоръжени със снопове коприва, за да разгонят множеството."
    Ха ха ха ох, че се смях амааааа! Нашибали ги с коприва! Егати идеята ! :)))) Кой знае как са подскачали гейовете ! ха ха ха
  • 9 Дълго име

    1 0 Отговор
    ники, прав си, кои се ние, та да се сърдим на някой, че страда/или се радва/ на хормоналния дисбаланс и психическите травми... вместо да ги заклеймяваме, то бихме могли да ги използваме за добри(?) цели.
    Нали знаеш "вица" за дъртия адвокат, дето си хранел 10 години семейството от 1 дело..? Е, ако всичко е здраво, право, законно и конституционно, то хората, представляващи неправителствените организации ще трябва да обикалят, да се молят някъде - я чинии да мият, кашони да подреждат.. недай боже да ги накарат овце и козе да гледат.. примерно, де. ;) Е, ние сме добри хора и се стараем да ви помагаме всячески, както виждаш - дори това да означава, да си пренебрегнем егото и да влезем в ролята на "лошите".. разбери ни - ако не бяха инстинктите заложени в принципите на естествения подбор, това щеше да изключително трудна задача! :P Относно статистиките - да, по статистика, общества със силно развита икономика - разбирай добре оползовтворили инвестициите в индустрията (производства и търговия), имат и повече "излишен" капитал в публичния сектор. Тряа 'си пълен глупак, да го оставиш там да стои неизползван. И вместо да го изнасяш и/ли дадеш на някой, който просто ще го изяде и изпие, то би могъл да му измислиш няк'во възвръщаемо приложение. Оттук нататък - всичко зависи от таланта ти да откриваш проблеми, за които никой не е подозирал че съществуват.. Е, ако искаш - мий чинии..
  • 10 Европейка

    3 0 Отговор
    Видяхме тоталната деградация на европейските ценности! Извратени джендър идеологии, кръвосмешение, съвременно еничарство, затъпяващи и изкривени образователни програми, хаос и удар срещу най-градивната клетка на обществото: семейството, промиване на мозъци.... ислямизиране на Европа, унищожаване на европейската култура и цивилизационни ценности...Ако това е да си модерен ...благодаря! Предпочитам да съм старомодна!