Отидете към основна версия

4 178 55

Путин: Опитите за изолиране на Москва ще се провалят

  • путин-
  • москва-
  • космическа програма-
  • съветска-
  • космос-
  • юрий гагарин-
  • скок

Той цитира успеха на съветската космическа програма като доказателство, че Русия може да постигне грандиозни скокове напред

Снимка: БГНЕС

Президентът, Владимир Путин, предупреди Запада днес, че опитите за изолиране на Москва ще се провалят, цитирайки успеха на съветската космическа програма като доказателство, че Русия може да постигне грандиозни скокове напред в трудни условия, предаде Агенция Ройтерс.

Русия отбелязва, че никога повече няма да зависи от Запада, след като САЩ и техните съюзници ѝ наложиха осакатяващи санкции, за да накажат Путин за неговата заповед от 24 февруари и последвалата "специална операция" в Украйна.

Шестдесет и една години от деня, откакто Юрий Гагарин влезе в учебниците по история, като стана първият човек в космоса.

„Санкциите бяха тотални, изолацията беше пълна, но Съветският съюз беше първи в космоса“, каза Путин, според руската държавна телевизия.

„Ние не възнамеряваме да бъдем изолирани“, каза Путин. „Невъзможно е да се изолира строго някого в съвременния свят – особено такава огромна страна като Русия."

Космическите успехи на Русия от Студената война като полета на Гагарин и изстрелването през 1957 г. на Спутник 1, първият изкуствен спътник от Земята, имат особено значение за Русия: и двете събития шокираха Съединените американски щати. Пускането на "Спутник 1" накара САЩ да създадат НАСА в опит да настигнат Москва.

Путин казва, че "специалната военна операция" в Украйна е необходима, защото САЩ са използвали Украйна, за да заплашват Русия - включително чрез военния алианс на НАТО - и че Москва е трябвало да защитава рускоговорящите хора в Украйна от преследване.

Той каза във вторник, че няма съмнение, че Русия ще постигне всичките си цели в Украйна - конфликт, който той определи като неизбежен и съществен за защита на Русия в дългосрочен план.„Целите са абсолютно ясни и благородни“, каза Путин. "Ясно е, че не сме имали избор. Това беше правилното решение."

"Руската икономика е на път да се свие с повече от 10% през 2022 г., което е най-големият спад в брутния вътрешен продукт от годините след падането на Съветския съюз през 1991 г.", каза във вторник бившият финансов министър, Алексей Кудрин.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 70 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания