Отидете към основна версия

1 573 14

Унгария налага извънредни данъци на банките и големите компании

  • унгария-
  • криза-
  • икономика-
  • виктор орбан-
  • данък

Унгария ще задължи банките, телекомуникационните компании, големите търговски вериги, застрахователните компании, енергийните компании и авиокомпаниите да внасят "значителна част от допълнителните си печалби" в държавния бюджет

Снимка: Shutterstock

Унгария ще задължи банките, телекомуникационните компании, големите търговски вериги, застрахователните компании, енергийните компании и авиокомпаниите да внасят "значителна част от допълнителните си печалби" в държавния бюджет. Това обяви във Фейсбук премиерът Виктор Орбан, съобщава "Ройтерс".

Той посочи, че банките и компаниите, които се възползват от настоящата трудна ситуация на фона на войната в Украйна и растящите цени, ще трябва да инвестират в укрепване на унгарската армия и в схема за финансиране на сметките за ток на домакинствата.

Допълнителният данък ще се прилага през настоящата година и 2023 г.

Орбан не уточни размера на целевите приходи от новите мерки, пояснявайки, че пълните подробности ще бъдат обявени по-късно днес.

Унгарският премиер не за първи път налага допълнителни данъци на банки и други сектори, за да запълни дупките в държавния бюджет. Той предприе подобна стъпка и след финансовата криза. През 2010 г. Орбан обложи банки, търговски дружества и енергийни компании, което помогна за намаляване на дефицита, но подкопа доверието на инвеститорите.

Във вторник унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че ще обяви извънредно положение на фона на конфликта в Украйна, който предизвика икономически сътресения в Европа.

Орбан заяви, че конфликтът в Украйна застрашава енергийната и финансовата сигурност на страната.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: