26 Май, 2022 11:20 1 572 14

Унгария налага извънредни данъци на банките и големите компании

  • унгария-
  • криза-
  • икономика-
  • виктор орбан-
  • данък

Унгария ще задължи банките, телекомуникационните компании, големите търговски вериги, застрахователните компании, енергийните компании и авиокомпаниите да внасят "значителна част от допълнителните си печалби" в държавния бюджет

Унгария налага извънредни данъци на банките и големите компании - 1
Снимка: Shutterstock

Унгария ще задължи банките, телекомуникационните компании, големите търговски вериги, застрахователните компании, енергийните компании и авиокомпаниите да внасят "значителна част от допълнителните си печалби" в държавния бюджет. Това обяви във Фейсбук премиерът Виктор Орбан, съобщава "Ройтерс".

Той посочи, че банките и компаниите, които се възползват от настоящата трудна ситуация на фона на войната в Украйна и растящите цени, ще трябва да инвестират в укрепване на унгарската армия и в схема за финансиране на сметките за ток на домакинствата.

Допълнителният данък ще се прилага през настоящата година и 2023 г.

Орбан не уточни размера на целевите приходи от новите мерки, пояснявайки, че пълните подробности ще бъдат обявени по-късно днес.

Унгария налага извънредни данъци на банките и големите компании
Снимка: Shutterstock

Унгарският премиер не за първи път налага допълнителни данъци на банки и други сектори, за да запълни дупките в държавния бюджет. Той предприе подобна стъпка и след финансовата криза. През 2010 г. Орбан обложи банки, търговски дружества и енергийни компании, което помогна за намаляване на дефицита, но подкопа доверието на инвеститорите.

Във вторник унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че ще обяви извънредно положение на фона на конфликта в Украйна, който предизвика икономически сътресения в Европа.

Орбан заяви, че конфликтът в Украйна застрашава енергийната и финансовата сигурност на страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ………

    25 0 Отговор
    …… ихаааааа , ами у нас кога ?

    Коментиран от #6

  • 2 Факт

    11 27 Отговор
    Унгария има да връща 240 милиарда нъншен дълг.140% от БВП.С толкова беше и Гърция като фалира.Прехваления Орбан тегли борчове и се прави на тигър.После трябва да се връщат обаче.

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Данъчен

    5 14 Отговор
    Успех някой да инвестира там в скоро време.
  • 5 ТаУмВзе

    24 4 Отговор
    Те така се Действа! Респект Орбан.
  • 6 Кога ли

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "………":

    Когато спрете да се редите на километрични опашки и да слагате на държавни служби неуки бандити, като Борисов. И да вкарвате в парламента необразовани популисти и далавераджии, като Сидеров, Каракачанов, Марешки, Костадинов, Нинова, Ментата, Карадайъ, Биков, Дончев, Караянчева, Севди, ужасно много са за изброяване.

    Трябват ни хора, като поляците и унгарците. Орбан има виждания, развива есета и ги прокарва. Трябват ни хора с умения.
  • 7 Тома

    29 0 Отговор
    Орбан знае откъде да вземе пари.При нас ги вземат от работниците
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 М да

    20 1 Отговор
    Някои държави си имат УПРАВЛЯВАЩИ, а ние???
  • 10 Наблюдател

    22 0 Отговор
    Долен мръсен неатлантически ценностен. Може ли да взема данък на господарите, неефропейско е. Нашите никога няма да направят такова отстъпление от ценностите на началниците.
  • 11 Стрелата

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Колкото върнаха гърците на мурукуру ати си живей на кредит сам абдалите връщат.

    Коментиран от #13

  • 12 ЕСъюз

    2 17 Отговор
    Европейският Съюз спря парите на проруския им президент и започнаха да изнудват собствените си хора,Няма парички нещо,а Орбан ?
    За да си върнат външният дълг,през 2009 унгарците умираха от глад.Замо и само да си върнт дълга,е сега ще е същата работа.
    Да ходи Орбан да се моли на Путин за парички !
  • 13 гърците

    3 10 Отговор

    До коментар #11 от "Стрелата":

    Си връщат дълга,но това няма да го чуеш по Русия Новости или Говорит Москва !
  • 14 Значи може!

    14 0 Отговор
    Ето една държава, в която при нужда ще вземат от богатите, а не от бедните. Сега нашите забогатели от далавери и измами ще ревнат, че всичко са спечелили с много труд и ум, но ние знаем истината. Има със сигурност и такива, почтени и трудолюбиви, но те са малко.
Новини по държави: