Отидете към основна версия

1 533 31

Мицотакис: Трябва да комуникираме внимателно с Турция

  • гърция-
  • турция-
  • комуникация-
  • напрежение-
  • диалог

Въпреки напрежението

Снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че е важно каналите за комуникация с Турция да останат отворени въпреки острата реторика, която засили напрежението между двете съседни страни, съобщава "Ройтерс".

Атина и Анкара са партньори в НАТО, но са в противоречие по редица въпроси - от морските и въздушните граници до потенциалните енергийни източници в Средиземно море и етнически разделения Кипър, предаде news.bg.

Наскоро напрежението отново се изостри, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Гърция да спре да въоръжава острови в Егейско море, които трябва да имат демилитаризиран статут съгласно международните договори. От своя страна, Гърция отхвърля твърденията на Турция като неоснователни.

Мицотакис подчерта, че международното право е на страната на Гърция.

Ще оставим настрана всяка реторика, която се отклонява от правилата на добрата дипломатическа практика, обеща той по време на среща с кипърския президент Никос Анастасиадис в Никозия.

"Вярвам, че това е правилният подход и бързо ще се върнем към по-спокойни води, като не преставаме да поддържаме отворени канали за комуникация. Моето мнение е и винаги е било, че дори в най-трудните моменти те никога не трябва да се затварят", изтъкна гръцкият премиер.

Вчера министрите на отбраната на Турция и Гърция се срещнаха в кулоарите на срещата на НАТО в Брюксел и обсъдиха поддържането на диалог за облекчаване на засиленото напоследък напрежение.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: