Отидете към основна версия

872 11

В Грузия организират демонстрация в подкрепа на кандидатурата й за ЕС

  • грузия-
  • членство-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • демонстрации

Грузинците се готвят за масова демонстрация днес, за да подкрепят влизането на малката кавказка страна в ЕС, след като Европейската комисия препоръча да се изчака

Снимка: Shutterstock

Грузинците се готвят за масова демонстрация днес, за да подкрепят влизането на малката кавказка страна в ЕС, след като Европейската комисия препоръча да се изчака преди приемането на тази кандидатура, предаде Франс прес.

Редица организации приканиха в комюнике хората да участват в "шествие за Европа" тази вечер в Тбилиси, "за да докажат ангажимента на грузинския народ към европейския си избор и към западните ценности".

"За грузинците Европа е исторически избор и историческа надежда, за които всички поколения са правили жертви", заявиха организациите.

"Свободата, мирът, устойчивото икономическо развитие, защитата на човешките права и справедливостта са ценности, които обединяват всички ни и които ще бъдат гарантирани с интеграция в ЕС", добавиха те.

Днешният митинг е замислен като сигнал към Брюксел предвид това, че през седмицата европейските лидери се очаква да обсъдят дали да предоставят официално кандидатски статут на Грузия заедно с Украйна и Молдова. Европейската комисия даде положително становище за последните две страни, но отбеляза в петък, че Грузия трябва първо да предприеме реформи, по-специално политически, преди да претендира за този статут.

Управляващата в Тбилиси партия "Грузинска мечта" заяви, че "с радост" получава "конкретна пътна карта", но изрази съжаление, че Комисията не подкрепя за нея кандидатски статут още сега.

През последните години се засилват критиките на правозащитници срещу грузинските власти във връзка с положението с правата на човека, по-специално свободата на изразяване.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини