20 Юни, 2022 13:20 871 11

В Грузия организират демонстрация в подкрепа на кандидатурата й за ЕС

  • грузия-
  • членство-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • демонстрации

Грузинците се готвят за масова демонстрация днес, за да подкрепят влизането на малката кавказка страна в ЕС, след като Европейската комисия препоръча да се изчака

В Грузия организират демонстрация в подкрепа на кандидатурата й за ЕС  - 1
Снимка: Shutterstock

Грузинците се готвят за масова демонстрация днес, за да подкрепят влизането на малката кавказка страна в ЕС, след като Европейската комисия препоръча да се изчака преди приемането на тази кандидатура, предаде Франс прес.

Редица организации приканиха в комюнике хората да участват в "шествие за Европа" тази вечер в Тбилиси, "за да докажат ангажимента на грузинския народ към европейския си избор и към западните ценности".

"За грузинците Европа е исторически избор и историческа надежда, за които всички поколения са правили жертви", заявиха организациите.

"Свободата, мирът, устойчивото икономическо развитие, защитата на човешките права и справедливостта са ценности, които обединяват всички ни и които ще бъдат гарантирани с интеграция в ЕС", добавиха те.

Днешният митинг е замислен като сигнал към Брюксел предвид това, че през седмицата европейските лидери се очаква да обсъдят дали да предоставят официално кандидатски статут на Грузия заедно с Украйна и Молдова. Европейската комисия даде положително становище за последните две страни, но отбеляза в петък, че Грузия трябва първо да предприеме реформи, по-специално политически, преди да претендира за този статут.

Управляващата в Тбилиси партия "Грузинска мечта" заяви, че "с радост" получава "конкретна пътна карта", но изрази съжаление, че Комисията не подкрепя за нея кандидатски статут още сега.

През последните години се засилват критиките на правозащитници срещу грузинските власти във връзка с положението с правата на човека, по-специално свободата на изразяване.

В Грузия организират демонстрация в подкрепа на кандидатурата й за ЕС
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешници

    6 7 Отговор
    Абе чете вестници,влизайте в интернет ,интересувайте се колко богата стана България и как българите тънат в лукс ,пак тогава се навирайте в шамарите и вие.
  • 2 Историк

    7 6 Отговор
    Издразнете Путин да ви запатка и ще влезете в ЕС! Дори може да спечелите и Евровизия!
  • 3 НАП

    2 3 Отговор
    За нас е важно ние да излеземе от есес натото, за да бъдем не последни в Европа, а в златната среда, измежду Молдова, Армения, Абхазия, Осетия и ЛДНР! С тях ще живеем заедно и като братя!
  • 4 Пеперуда

    2 4 Отговор
    Завалиите те! Мислят си, че ще живеят по-добре. Няма връзка милички.ЕС е голямото лицемерие.
  • 5 Хахахх

    2 2 Отговор
    Къде е Грузия, къде е Европа... Пълна измислица е това...
  • 6 чудно

    3 3 Отговор
    Копейкин иска да ни изкарва от ЕС, а грузинците искат да влязат..Кой е луд?!?

    Коментиран от #7

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "чудно":

    ТИ !
  • 8 Грузинци мили

    3 0 Отговор
    Пийте си хубавия коняк и вино, играйте си танците и хич и не мислете за тоя издишащ съюз! С какво ЕС допринесе за подобряване стандарта ни на живот толкова години?И сега кво за да поддържа кухия си имидж приема куцо и сакато, а на Грузия се дърви???!
  • 9 Мистирчици поръчкови

    2 0 Отговор
    Как тъй демонстрация?! ПРОТЕСТ в подкрепа, като тукашния жълтопаветени циркове!
  • 10 Сандо

    1 1 Отговор
    Давайте,приемайте всички прошляци в ЕС.Той и без друго се е запътил към сиромашията.
  • 11 ПУТИН В ШОК

    0 0 Отговор
    И тия ми бият шута