Отидете към основна версия

793 9

САЩ: Абортите и правата на жените трябва да са приоритет

  • сащ-
  • правителство-
  • аборти-
  • права-
  • жени

Все по-голям процент от американците смятат така

Снимка: БГНЕС

Ново социологическо проучване показа, че все по-голям процент от американците смятат, че абортите и правата на жените трябва да са приоритет за правителството на фона на постановлението на Върховния съд на САЩ да отмени решението по делото "Роу срещу Уейд". Значението на тези въпроси нараства особено много сред хората, които подкрепят демократите и достъпа до аборти, предаде Асошиейтед прес.

Двадесет и два процента от пълнолетните хора в САЩ посочват абортите или правата на жените като един от петте основни проблема, по които искат да работи правителството, показва проучването на Центъра за изследване на обществените въпроси на АП-НОРК (AP-NORC) Това представлява повече от двойно увеличение в сравнение с декември, когато друго проучване на АП-НОРК показа значително увеличаване на споменаванията на абортите в сравнение с предходните години. Новото проучване, в което се включват запитвания, проведени преди и след решението на Върховния съд, показва, че определянето на този въпрос като приоритетен рязко се е повишило след решението.

Проведени преди решението запитвания показват, че то не е популярно сред мнозинството американци, които подкрепят достъпа до аборти като цяло, въпреки че много хора казват, че все пак трябва да бъдат въведени някакви ограничения.

Новото проучване също така показва, че хората, които смятат, че абортите трябва да са позволени от закона, почти изцяло се припокриват с тези, които споменават правата на жените като приоритет. Сред жените процентът на респондентите, които посочват абортите или правата на жените като приоритет, тази година вече е бил по-висок в сравнение с миналата – 21% преди отмяната на "Роу срещу Уейд", в сравнение с 9% миналия декември, а след решението за отмяна техният дял се е повишил до 37%. След обявяването на решението на Върховния съд процентът на мъжете, споменаващи абортите или правата на жените като основен приоритет за правителството, също се повишил от 6% до 21%.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Свързани новини