1 Юли, 2022 16:53 761 9

САЩ: Абортите и правата на жените трябва да са приоритет

  • сащ-
  • правителство-
  • аборти-
  • права-
  • жени

Все по-голям процент от американците смятат така

САЩ: Абортите и правата на жените трябва да са приоритет - 1
Снимка: БГНЕС

Ново социологическо проучване показа, че все по-голям процент от американците смятат, че абортите и правата на жените трябва да са приоритет за правителството на фона на постановлението на Върховния съд на САЩ да отмени решението по делото "Роу срещу Уейд". Значението на тези въпроси нараства особено много сред хората, които подкрепят демократите и достъпа до аборти, предаде Асошиейтед прес.

Двадесет и два процента от пълнолетните хора в САЩ посочват абортите или правата на жените като един от петте основни проблема, по които искат да работи правителството, показва проучването на Центъра за изследване на обществените въпроси на АП-НОРК (AP-NORC) Това представлява повече от двойно увеличение в сравнение с декември, когато друго проучване на АП-НОРК показа значително увеличаване на споменаванията на абортите в сравнение с предходните години. Новото проучване, в което се включват запитвания, проведени преди и след решението на Върховния съд, показва, че определянето на този въпрос като приоритетен рязко се е повишило след решението.

Проведени преди решението запитвания показват, че то не е популярно сред мнозинството американци, които подкрепят достъпа до аборти като цяло, въпреки че много хора казват, че все пак трябва да бъдат въведени някакви ограничения.

Новото проучване също така показва, че хората, които смятат, че абортите трябва да са позволени от закона, почти изцяло се припокриват с тези, които споменават правата на жените като приоритет. Сред жените процентът на респондентите, които посочват абортите или правата на жените като приоритет, тази година вече е бил по-висок в сравнение с миналата – 21% преди отмяната на "Роу срещу Уейд", в сравнение с 9% миналия декември, а след решението за отмяна техният дял се е повишил до 37%. След обявяването на решението на Върховния съд процентът на мъжете, споменаващи абортите или правата на жените като основен приоритет за правителството, също се повишил от 6% до 21%.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мале

    8 1 Отговор
    Тия от снимките , 150 кг и нагоре , кой ги забременява , та да абортират бе ?!
  • 4 хъхъ

    2 0 Отговор
    Не раждането на повече деца, а абортите да са приоритет.

    Но като гледам протестърките, искащи аборти...те наистина по-добре да не се размножават!
  • 5 Кочо

    3 0 Отговор
    А абортите на другите половете не са, така ли! Това си е чиста дискриминация! Право на аборт за всичките 37 пола!
  • 6 От страни

    2 1 Отговор
    То Оня отгоре гледа и си премисля...ама като му скимне ще пада пак огън от небето както някогна е унищожил четири града (всички помнят само два но са били четири Содом, Гоморра, Адма и Севоим). Та Бог търпи ама после бие....
  • 7 Всевишния

    1 1 Отговор
    Има много начини да се ограничат абортите дори да е разрешено и да не се преследва от закона. Аз съм за правото на всяка жена да реши сама за себе си дали да прави аборт или да запази плода. Трябва да се разяснят какви са последствията от аборта както и от нежеланото раждане. Но докато има пуританство винаги ще има проблеми и в двата случая. Трябва да се върнем в средновековието и разделените училища до средата на 20 век. Да угодим на едните или другите е вземане на страна. Според едните аборта и развода са грях, а според другите намеса в личния живот. Има много хора които още са в 18 век и си мислят, че каквото каже свещеника е вярно каквото мислиш ти е грешно. Все още има хора които са ограничени и не спазват никакви правила и не се пазят взаимно оттам идва проблема не от това дали да се разреши правото на аборт или да се забрани.
  • 8 Анонимна

    2 0 Отговор
    С забраната на аборта, повече деца няма да се раждат, а напротив! Преди векове щото все хапчета са взимали видиш ли, а медицината почти я е нямало и са си отивали от настинка..и въпреки това пак са премахвали нежелана бременност...тъй че..Сега само изострят отношенията между хората по статут, полов признак, социално положение и не на последно място по цвят на кожата...с това оръжие разрешено там всеки ще се стреля със всеки убеждавайки го в своята правота, а може би и това е целта, не знам..Няма как да ме убедят, че като се отнемат основни права и то свързани със здравни грижи, ще се създават здрави семейства, още повече че аборта в някои щати го забраняват при изнасилване и кръвосмешение! Значи Бог-а който мнозина цитират не му пука за менталното здраве на жертвата, а за нероденото дете което е една клетка, и което като стане човек, бива забравяно и неговия живот на свой ред ще бъде пренебрегнат пак с основание отнемането на достъп до грижи дори при насилие...еми ето зетова религията да си стои в църквата, а не да търси оправдание на изнасилвача в 21 век...
  • 9 на момиченцета малки

    0 0 Отговор
    Като батко ще им кажа,
    да не ходят много голи
    всяко лято те по плажа.

    Там върлувал черни негри,
    и араби тъмнокожи
    всеки иска да намаже
    в тясна .. .. . Да го сложи.

    После ще има краката да вдигат,
    и силно да викат: Ох, стига! Ох, стига!

    Аборт! Аборт!!