Отидете към основна версия

1 875 39

Руските служби обискират дома на журналистката Овсянникова

  • русия-
  • служби-
  • журналистката-
  • овсянникова

Руските служби за сигурност нахлуха в сряда в дома на Овсяникова, бивш редактор на държавната телевизия, която заклейми войната на Москва срещу Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските служби за сигурност нахлуха в сряда в дома на журналистката Овсяникова, бивш редактор на държавната телевизия, която осъди войната на Москва срещу Украйна по време на телевизионно предаване на живо, съобщи медийната правозащитна група "ОВД-инфо", цитирана от европейската редакция на американския вестник "Политико".

Според Дмитрий Захватов, адвокат от "ОВД-инфо", който помага на Овсянникова, руските сили за сигурност са взломили вратата на къщата ѝ, без да изчакат пристигането на законния ѝ представител. Захватов каза, че Овсянникова е разследвана от Следствения комитет на Руската федерация.

Адвокатът уточни, че руските власти са започнали наказателно дело, свързано с обвинения в разпространение на невярна информация за въоръжените сили на страната, съгласно нов закон, приет от Кремъл след началото на войната. Максималното наказание по този закон е 15 години затвор.

Не е известно дали самата Овсяникова е изправена пред подобни обвинения и дали обискът е свързан с това, а "Политико" не можа да се свърже с нея за коментар.

Овсянникова привлече вниманието на международната общност през март, когато се появи по време на централната вечерна новинарска емисия на руската обществена телевизия "Время", носейки огърлица в цветовете на украинското и руското знаме и държейки антивоенен плакат. Тя плати глоба от 30 000 рубли (по онова време около 250 евро) във връзка с протеста си, но адвокатите ѝ още тогава посочиха, че може да бъде изправена пред нови обвинения на по-късен етап.

След като беше глобена, Овсяникова избяга от Русия и беше наета от германския вестник Die Welt. Но впоследствие тя се върна в Русия, за да води битка за родителски права, каза тя в социалните медии. Тя продължава да критикува войната.

През последните две седмици руските съдилища наредиха на Овсянникова да плати две допълнителни глоби за дискредитиране на армията на страната в нейни публикации в социалните медии. Тя също така беше задържана за кратко в средата на юли. Тогава нейният адвокат не изключи възможността за наказателно разследване.

Откакто Кремъл започна инвазията си в Украйна, Русия ограничи протестите и критиките към войната.Затягането на ограниченията принуди много руски журналисти да напуснат страната. На западни репортери също е забранено да влизат в Русия, коментира изданието.

Източник: вестник "Политико"

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания