Отидете към основна версия

2 253 2

Вълна от напрежение между Сърбия и Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • напрежение-
  • сърби-
  • албанци-
  • регистрационни-
  • номера

След като Прищина обяви, че около 50 000 етнически сърби, живеещи в Северно Косово, ще имат двумесечен срок, за да сменят регистрационните табели на своите автомобили

Източник: БГНЕС

Косово, Сърбия и мироопазващите сили на НАТО се подготвят за нова вълна от етническо напрежение в четвъртък, часове след като Прищина обяви, че около 50 000 етнически сърби, живеещи в Северно Косово, ще имат двумесечен срок, за да сменят регистрационните табели на своите автомобили, предава Ройтерс.

Косово, което е населено предимно с етнически албанци, се опитва да принуди етническите сърби да приемат властта на Прищина по рутинни бюрократични въпроси след извоюването на независимост през 2008 г. Сърбите в Северно Косово са много по-свързани със Сърбия, отколкото с властите в Прищина, цитира news.bg.

При обявяването на крайния срок - 31 октомври за шофьорите да сменят сръбските регистрационни номера с такива, издадени от Прищина, косовският премиер Албин Курти описа решението като "нищо повече или по-малко от израз на упражняване на суверенитет".

В сряда сръбският президент Александър Вучич каза, че не вярва, че е възможно споразумение с Косово по въпроса. "От 1 септември (Косово) ще се опита да принуди сърбите да сменят номерата, ... не мисля, че ще имат голям успех", каза той пред репортери.

Натискът миналата година за смяна на регистрационните табели на колите беше посрещнат с протести от страна на сърбите в северната част на страната, които са подкрепяни от Белград и живеят близо до границата на Косово със Сърбия. Напрежението избухна отново миналия месец, след като Прищина обяви, че правилото ще влезе в сила на 1 август, което накара етническите сърби да организират блокади по пътищата.

Напрежението намаля, след като Курти, под натиска на САЩ и ЕС, се съгласи да отложи смяната. Блокадите бяха премахнати под наблюдението на НАТО, който разполага с около 3700 мироопазващи служители в Косово.

Министерството на отбраната на Сърбия, което отказва да признае независимо Косово и го разглежда като своя неразделна част от сръбската територия, заяви в сряда, че е засилило обучението на някои от своите войски, разположени близо до границата с Косово.

"Обучението се провежда с цел поддържане на висока степен на бойна готовност на ангажираните подразделения и способността им за бърза реакция при необходимост и осигуряване на спокойствие и сигурност по административната линия (границата с Косово - бел.ред.)", казаха от ведомството.

Но генерал-майор Ференц Каяри, командир на мироопазващата мисия на НАТО в Косово, се опита да разсее страховете от неизбежен конфликт, докато мироопазващите сили са разположени в различни части на страната, за да предотвратят възможността за насилие.

"Не виждаме никакви индикации дори за подготовка за война... Тези, които мислят отговорно, не трябва да говорят за война", каза Каяри, унгарец, пред Ройтерс в интервю в сряда.

Преговорите между Косово и Сърбия под егидата на Европейския съюз и представителите на САЩ досега не са успели да решат проблема, въпреки че Белград и Прищина миналата седмица постигнаха споразумение за използването на лични документи за самоличност.

Сърбите представляват 5% от населението на Косово от 1,8 милиона души. Сърбия обвинява Косово, че потъпква правата на това етническо малцинство, обвинение, традиционно отхвърляно от Прищина.

Косово е признато от около 100 държави, включително Съединените щати и повечето членове на ЕС с изключение на пет (Испания, Гърция, Кипър, Словакия и Румъния), но не и от редица други държави, по-специално Русия и Китай.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини