Отидете към основна версия

2 453 53

Киев предупреди, че може да затвори Запорожката АЕЦ

  • киев-
  • украйна-
  • аец запорожие-
  • обстрел-
  • русия

За да се избегне катастрофа

Източник: БГНЕС

Обстрелът в близост да украинската Запорожка АЕЦ беше подновен и Киев предупреди, че може да затвори централата, за да се избегне катастрофа. А ООН обяви, че има достоверни обвинения, че руските сили са преселвали деца от Украйна в Русия за осиновяване като част от мащабното предислоциране и депортации на хора. Темата беше обсъдена на заседание на Съвета за сигурност. Русия обяви обвиненията за "неоснователни", пише БНР.

От украинската армия съобщават, че няколко села в близост да ядреното съоръжение са подложени на масиран обстрел през последните 24 часа до тази сутрин.

През нощта руски ракети и тежка артилерия бяха насочени срещу близкия град Никопол, разположен от другата страна на река Днепър срещу Запорожката АЕЦ. Енергодар, където е разположена централата, е без ток заради руска атака, твърдят украинските власти. Назначените от Русия представители на администрацията в Енергодар твърдят, че няма атаки в града, само прелитат дронове. В Съвета за сигурност на ООН отношението на Русия към непълнолетните в Украйна беше във фокуса на разговорите.

"Има достоверни обвинения за насилствено преселване на деца в окупирани от руските сили територии или в самата Русия. Загрижени сме, че руските власти са одобрили опростена процедура за предоставяне на руско гражданство на деца, лишени от родителска грижа и тези деца могат да бъдат осиновявани от руски семейства. Според 50-ти член от Четвъртата Женевска конвенция, Руската федерация няма право да променя статута на такива деца, както и националността им", заяви Илзе Брандс-Кехрис от службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека. Тя съобщи още, че руските сили провеждат операция на "филтриране" в окупираните територии с практики, които нарушават правата на човека - претърсване, в някои случаи събличане на хората, подробни разпити за семейни връзки, политически възгледи и принадлежност.

Преглеждат се и мобилните телефони на хората, вземат се пръстови отпечатъци. Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя обяви обвиненията като неоснователни и заяви, че украинците бягат от страната си, за да се спасят от престъпния режим в Киев.

От украинската армия поеха отговорност за поредицата удари, нанесени през август, срещу руски бази на анексирания Кримски полуостров, включително за серията от взривове във военновъздушната база "Саки".

Досега Украйна само намекваше за участието си. В американската база "Рамщайн" в Германия се събира днес Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна. Начело на дискусиите във така наречените формат "Рамщайн - 5" е американският министър на отбраната, поканени са военни министри от цял свят.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: