Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Септември, 2022 13:29 2 442 53

Киев предупреди, че може да затвори Запорожката АЕЦ

  • киев-
  • украйна-
  • аец запорожие-
  • обстрел-
  • русия

За да се избегне катастрофа

Киев предупреди, че може да затвори Запорожката АЕЦ - 1
Източник: БГНЕС

Обстрелът в близост да украинската Запорожка АЕЦ беше подновен и Киев предупреди, че може да затвори централата, за да се избегне катастрофа. А ООН обяви, че има достоверни обвинения, че руските сили са преселвали деца от Украйна в Русия за осиновяване като част от мащабното предислоциране и депортации на хора. Темата беше обсъдена на заседание на Съвета за сигурност. Русия обяви обвиненията за "неоснователни", пише БНР.

От украинската армия съобщават, че няколко села в близост да ядреното съоръжение са подложени на масиран обстрел през последните 24 часа до тази сутрин.

През нощта руски ракети и тежка артилерия бяха насочени срещу близкия град Никопол, разположен от другата страна на река Днепър срещу Запорожката АЕЦ. Енергодар, където е разположена централата, е без ток заради руска атака, твърдят украинските власти. Назначените от Русия представители на администрацията в Енергодар твърдят, че няма атаки в града, само прелитат дронове. В Съвета за сигурност на ООН отношението на Русия към непълнолетните в Украйна беше във фокуса на разговорите.

"Има достоверни обвинения за насилствено преселване на деца в окупирани от руските сили територии или в самата Русия. Загрижени сме, че руските власти са одобрили опростена процедура за предоставяне на руско гражданство на деца, лишени от родителска грижа и тези деца могат да бъдат осиновявани от руски семейства. Според 50-ти член от Четвъртата Женевска конвенция, Руската федерация няма право да променя статута на такива деца, както и националността им", заяви Илзе Брандс-Кехрис от службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека. Тя съобщи още, че руските сили провеждат операция на "филтриране" в окупираните територии с практики, които нарушават правата на човека - претърсване, в някои случаи събличане на хората, подробни разпити за семейни връзки, политически възгледи и принадлежност.

Преглеждат се и мобилните телефони на хората, вземат се пръстови отпечатъци. Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя обяви обвиненията като неоснователни и заяви, че украинците бягат от страната си, за да се спасят от престъпния режим в Киев.

От украинската армия поеха отговорност за поредицата удари, нанесени през август, срещу руски бази на анексирания Кримски полуостров, включително за серията от взривове във военновъздушната база "Саки".

Досега Украйна само намекваше за участието си. В американската база "Рамщайн" в Германия се събира днес Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна. Начело на дискусиите във така наречените формат "Рамщайн - 5" е американският министър на отбраната, поканени са военни министри от цял свят.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето мнение

    82 4 Отговор
    Интересно, как киев ще спре централата? И да николаев е обстрелван, защото там са урконацистите дето гърмят по централата.

    Коментиран от #9, #19, #25, #29

  • 2 Помак

    47 1 Отговор
    ...заглавието е вярно ...четох го 4 пати ...ас сам млоумен и неграмотн....отивам да са самоубиа ...да са радват душманите ...

    Коментиран от #21

  • 3 1111

    75 3 Отговор
    Русия я контролира. Нищо няма да затворят
  • 4 МирО

    60 3 Отговор
    Тоя пак са прекалили с белото, виждат динозаври и затварят АЕЦ-ове кото не са техни

    Коментиран от #22

  • 5 пастир

    55 2 Отговор
    "Киев предупреди, че може да затвори централата"
    моля? това ли са тия, които подкрепя "колективният запад"? мълиии!
  • 6 УСА боклук

    45 1 Отговор
    Какво ще затварят Симона ?
  • 7 Ти си

    58 2 Отговор
    Първо за да затвориш нещо трябва да е в твое владение и второ Москва също има работници и специалисти да държат централата отворена .
    А между другото от централата още се подава ток за Украйна - това при "пълномащабна война" няма как да се случи ...
  • 8 Хехехе

    53 3 Отговор
    Какво ще ,,затваряте" ве...!Та на главният шалтер стои Путин,а не Зеленчука...?!?!
  • 9 Камен

    49 3 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето мнение":

    Мислят ни за олигофрени. Но пък има и такива които са промити и явно е за тях лъжата, да им я набият в канчето

    Коментиран от #20

  • 10 Бат Путин

    39 1 Отговор
    Ако укрофашистите продължават да ми обстрелват централата Николаев и Никопол за два часа могат да станат китни езера в които да плуват донбаски юрдечета.Ядренни терористи!
  • 11 Писанието е уникално

    42 1 Отговор
    Скача от тема в тема, дето нямат много общо. Ама така изглежда мъдро, всеобхватно... И безмислено като вечерно видеообръщение
  • 12 ДЖО

    44 1 Отговор
    СТАТИЯ ОТ ТИПА НА ДЖАМБАЗА ЗА ДА ДРАЗНИ ХОРАТА ,УКРАИНЦИТЕ КАЗАХА СБОГОМ НА ТАЗИ ЦЕНТРАЛА
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дън Бай

    25 0 Отговор
    Що не напишете нещо за "филтрираните" афганистанци. На половината Афганистан биометричните данни са САЩ.
  • 15 ЧУЙ ЧУЙ

    1 26 Отговор
    ......а РУ.те терористи ЗАЩО отвличат Украински деца и ГИ пращат в РУ.ия....кой знае с КВА цел....🤔мутра.фонова ..кажи..
  • 16 Събуди се

    22 0 Отговор
    " Начело на дискусиите във така наречените формат "Рамщайн - 5" е американският министър на отбраната, поканени са военни министри от цял свят."
    Военни министри от ЦЯЛ СВЯТ?
    Сигурна ли си ?

    " Илзе Брандс-Кехрис от службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека съобщи още, че руските сили провеждат операция на "филтриране" в окупираните територии с практики, които нарушават правата на човека - претърсване, в някои случаи събличане на хората, подробни разпити за семейни връзки, политически възгледи и принадлежност."
    Не е достатъчно !!!
    Защото тогава такива, като Вовк нямаше да извърши терористичен акт срещу Дугина.
  • 17 Вова

    16 0 Отговор
    В "централата" в момента работи само 6-ти енергоблок, в островен режим, като захранва собствените нужди на всички енергоблокове и спомагателни съоръжения на площадката. Товарът му е 100 мегавата (електрически) и работи без външна стабилизация на честотата. При този режим има недостатъчно напрягане на валовата линия турбина-генератор, което довежда до ефекта "котешки гръб" и като следствие - вибрации отвъд допустимите стойности. Т.е., енергоблокът в момента се унищожава, за да се избегне ядрена авария. Това няма как да продължи до безкрай. В някакъв момент отклоненията на параметрите ще преминат от недопустими към опасни стойности и блокът ще бъде спрян. Захранването на съоръженията, които са важни за безопасността ще се осигурява от дизел генератори. Докато горивото им свърши...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Моето мнение

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето мнение":

    когато от човек нищо не става, става журналист

    Коментиран от #31

  • 20 Бай градски

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Камен":

    Не ви мислят ви сте си!!
  • 21 Гешо

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Помак":

    Не се самоубивай!Не доставяй удоволствие на пропагандата.Такава пропаганда не е било до сега и дезинформация.

    Коментиран от #26, #32

  • 22 Тея

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "МирО":

    още малко и ще затворят и нашата
  • 23 Ха Ха

    13 0 Отговор
    проста преписвачка......
  • 24 Смърфиета

    11 1 Отговор
    Обстрелват централата, където им светеше а сега ще си спират тока от нея. Щанташът не оспява, светът си има и други проблеми. Ас викъм да монбърдиргват и нащият Никопол на уровне реке Дуная в сантиметрах, да ни отърват и от малко юдейско население. Манщабни усиновявания и депортации на хора. А какво, в реката ли да ги давят?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Помак

    21 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гешо":

    ...ама то така излиза , че ние тука пасем трева и вярваме на фалшиви статии ...ето за това Русия трябва да въведе нов световен ред ....добре е започнала от укр
  • 27 Българина

    19 0 Отговор
    Все едно сащ да спрат газа на Русия.. глупости... украйна е полудържава и още не си мерят приказките като македония
  • 28 защо

    12 0 Отговор
    "претърсване, в някои случаи събличане на хората, подробни разпити за семейни връзки, ..." Господата от ООН, пуснете си "нат гео" всеки работен ден между 14.00 и 15.00ч. и пак говорете за претърсване, в някои случаи събличане на хората, подробни разпити за семейни връзки и т.н.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Вова

    1 12 Отговор
    Гориво за дизелите няма как да бъде доставено, защото окупаторите се боят, че под формата на логистичен коридор от украинска страна ще бъде превозена техника и жива сила, която ще си върне легитимния контрол над съоръжението. От страна на временно окупираните територии доставки не са възможни. Маршрутът е дълъг, конвоят ще бъде унищожен.

    Та пак да поясня. Спирането на цялата централа се крепи на един бутон с надпис АЗ. След нстискането му пускане няма, без да е осигурено външно електрозахранване. При положение, че Украйна реши да спре централата, то външно захранване със сигурност повече няма да има.

    Енергодар в момента се евакуира.

    Коментиран от #43

  • 31 Още едно мнение

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "Моето мнение":

    А когато и за журналист не става, драска по форумите!!!!!
  • 32 Йозеф Гьобелс

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гешо":

    Украинците не са ме надминавали и дип не са баш нацисти.
  • 33 ХА ХА ХА

    14 0 Отговор
    АБЕ ТИЯ УКРО - НАЦИСТИ ЕПТЕН СА ИЗТРЕЩЯЛИ , ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ...НЯКОЛКО СЕЛА ОКОЛО ТАЯ ЦЕНТРАЛА СА ПОДЛОЖЕНИ НА МАСИРАН ОБСТРЕЛ ?????????? ТО ТИЯ СЕЛА СЪС ТИЯ СЕЛЯНИ КОЛКО МОГАТ ДА ИЗДЪРЖАТ НА ТОЯ МАСИВЕН ОГЪН ????? НАЙ ДОБРЕ Е СИНЪТ НА БАЙДЪН ДА СПРЕ ДА ВНАСЯ НАРКОТИЦИ ВЪВ УКРИЯ !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Младия

    1 10 Отговор

    До коментар #29 от "7777777":

    И други могат да влязат във войната, докато Русия не рухне!

    Коментиран от #41, #45

  • 36 Тия стават за смях !

    14 0 Отговор
    Ама заедно със тях са за подигравка и целия запад ....защото повтарят като папагали халюцинациите на ЗЕЛЕНИЯ - НАРКОМАН !

    Коментиран от #46

  • 37 Хахаха

    14 0 Отговор
    "Киев предупреди, че може да затвори Запорожката АЕЦ, за да се избегне катастрофа..."
    Довършете за да е коректно:... "Която катастрофа самият Киев (и краварите зад него) ще предизвика без да му мигне окото".
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 руски крадци

    1 8 Отговор
    Целта на руснаците е да откраднат АЕЦ... или да спрат тока за Украйна!
  • 40 Хи хи хи ! Голям майтап !

    12 0 Отговор
    Киев нищо не може да отваря и да затваря ! Трябва да пита ПУТИН и ако той се съгласи може и да я затворят !
  • 41 7777777

    14 0 Отговор

    До коментар #35 от "Младия":

    Сънувай че Русия ще рухне .Писах доста по този въпрос и нямам намерение да ти обяснявам след което някой "демократ" от факти да ме трие .Но ако слушаш внимателно всичко е ясно .Путин каза още нищо не е започнало сериозно,Русия използва много малък брой военни в операцията близо милион украинци срещу 150000 руснаци ,използване на стара техника от страна на Русия и много малко нова техника ,използване на икономическо съсипване на Европа вместо да умират хора ,но ако Полша се намеси във войната с Прибалтика и Румъния и България тогава гледай на какво са способни руснаците и дали биха жалили някой и тогава пълно въвличане на Европа и преди 2024 войната няма да спре и ще спре на една територия където спря 1945.

    Коментиран от #47, #52

  • 42 ЕГА ти Дебилите

    12 0 Отговор
    Не разбраха ли , че нямат нищо , запада ги излъга и сега ще ядът хурката !!!!

    Коментиран от #44

  • 43 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Вова":

    Добре, че не ми е притрябвал електротехник, че от такива ербапи като теб, които не могат да се определят бензин или дизел са, фаза или нула е, дълъг инкасатор или къс консуматор, светът не е прокопцал... Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха!!!!!
  • 44 Йозеф Гьобелс

    8 1 Отговор

    До коментар #42 от "ЕГА ти Дебилите":

    Западът не ги е излъгал, западът ги лъгà, лъгà та направо ги йбà.
  • 45 Йозеф Гьобелс

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Младия":

    Във войната могат да влезнат още: Албания, Андора, Лихтенщайн, Люксембург, Малта и Монако.
  • 46 Йозеф Гьобелс

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Тия стават за смях !":

    "У колективного Запада, индивидуальные лица."
  • 47 Смърфиета

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "7777777":

    Факти са леберали, а чак после демокради.

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Игор

    3 0 Отговор
    Киевският режим е страшен.
  • 50 Надя

    1 0 Отговор
    Какво ще затваря ? Централата е в ръцете на Русия и украинците да благодарят на милостта на Путин ако имат още ток . Президент Заленски предлагаше да продава енергия на Европа от тази централа но не се получи.
  • 51 ТРОПЧО

    2 0 Отговор
    НА РАВО СЕ СТРЕСНАХ ДА ЗАТВАРЯТ И ДА СЕ МАХАТ И БЕЗ ТОВА ЧИЧО ПУТИН ЩЕ Я ВЗЕМЕ КО НИ ЗАНИМАВАТЕ С УКРАИНА ДА ДИГАТ БЕЛИЯ БАИРАК ЩЕ БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ ОТ КАРТАТА НАСВЕТА
  • 52 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "7777777":

    Ами като нищо Полша ще ни въвлече във война с Русия.За какъв х. уважавания от мен Президент Радев ни набута в пакта Триморие,за да воюваме за Велика Полша?То едва ли някой ще тръгне да воюва,ама резила си остава.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: