Отидете към основна версия

1 598 52

Хората по цял свят скърбят за Елизабет Втора

  • великобритания-
  • бъкингамския дворец -
  • лондон-
  • кралица елизабет втора

Още от ранните часове на деня хиляди хора оставят цветя до оградата и портите на Бъкингамския дворец в Лондон. Дъждът не може да спре поданиците на покойната кралица, които отдават своята последна почит

Снимка: БГНЕС

Още от ранните часове на деня хиляди хора оставят цветя до оградата и портите на Бъкингамския дворец в Лондон, предадоха „Дейли телеграф“ и Ройтерс.

Дъждът не може да спре поданиците на покойната кралица, които отдават своята последна почит.

Не само политиците от цял свят, но и обикновените хора искат да изразят своята скръб и уважение към личността на кралицата. Елизабет Втора почина в четвъртък на 96 години. Тя беше на трона в продължение на 70 години.

В дъждовната лондонска нощ хиляди хора обградиха Бъкингамския дворец в центъра на британската столица. Хора се стичаха и около двореца Уиндзор. Прочутите лондонски таксита се наредиха пред двореца, за да отдадат последна почит на кралицата.

Портрет на Елизабет Втора беше поставен на билбордове на централната улица „Пикадили съркъс“ и в района „Канари уорф“, както и от другата страна на Атлантика – на „Таймс скуеър“ в Ню Йорк.

В „Тий енд Симпати“, класически британски ресторант в Ню Йорк, хората идваха да изпият чаша чай и така да изразят своето уважение. „Човек се чувства все едно е изгубил майка си, защото ние сме израснали с нея и с нейното семейство“, каза собственикът на ресторанта Ники Пери. „Толкова много хора плачат днес. Обикновени хора, американци.“

В Берлин цветя и свещи бяха поставени пред посолството на Великобритания, а във Венеция националният химн „Боже, пази кралицата“ („God Save the Queen“) озвучи фестивалния център на града. Айфеловата кула в Париж изгаси светлините си в полунощ в памет на кралицата. В Бразилия гигантската статуя на Исус Христос край Рио де Жанейро беше осветена в червено, бяло и синьо – цветовете на британския национален флаг. Австралия обяви, че ще освети сградата на операта в Сидни.

Кралицата беше почетена с минута мълчание на Откритото първенство по тенис в Ню Йорк. В Оукланд, Нова Зеландия, въоръжените сили отдадоха почит с церемония в традицията на маорите. Гражданите на Оукланд също изразиха скръбта си. „Очаквахме подобна новина и въпреки това сме шокирани“, „Тя беше в живота ни толкова много години“ са част от коментарите на жители на Нова Зеландия.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: