Отидете към основна версия

1 337 15

Шведът Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за медицина

  • нобелова награда-
  • медицина-
  • швед-
  • еволюция-
  • открития

За своите открития "относно геномите на изчезнали хоминини и човешката еволюция"

Източник: БГНЕС

Шведският учен Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за физиология или медицина за 2022 г. за открития, "отнасящи се до геномите на изчезнали хоминини и човешката еволюция", съобщи органът, присъждащ наградата, в понеделник, предаде Ройтерс.

Наградата, може би сред най-престижните в научния свят, се присъжда от Нобеловата асамблея на шведския институт Каролинска и е на стойност 10 милиона шведски крони (900 357 долара).

Това е първата от тазгодишната серия от награди.

Неговите ключови постижения включват секвениране на цял неандерталски геном, за да разкрие връзката между изчезнали хора и съвременни хора.

Той също така извади на бял свят съществуването на неизвестен досега човешки вид, наречен денисовци, от 40 000-годишен фрагмент от кост на пръста, открит в Сибир.

Създадени по волята на шведския изобретател на динамит и богат бизнесмен Алфред Нобел, наградите за постижения в науката, литературата и мира се присъждат от 1901 г., въпреки че наградата за икономика е по-късно допълнение.

Пандемията от COVID-19 постави центъра на медицинските изследвания, като мнозина очакват, че разработването на ваксините, които позволиха на света да възвърне някакво чувство за нормалност, в крайна сметка може да бъде възнаградено.

На въпрос защо наградата не е присъдена на напредъка в борбата с COVID, Пърлман каза, че това е добър въпрос, на който няма да отговори.

„Говорим само за хора, които получават Нобелова награда, а не за тези, които не са я получили или все още не са я получили.“

Най-цитираната статия на Svante Pääbo в Web of Science е публикувана през 1989 г. с 4077 цитирания, каза Дейвид Пендълбъри от базирания в Обединеното кралство доставчик на анализ на научни данни Clarivate.

„Само около 2000 статии от 55 милиона, публикувани от 1970 г. насам, са били цитирани толкова много пъти.“

Миналата година наградата за медицина отиде при американците Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян за откриването на рецептори в човешката кожа, които усещат температурата и допира, превръщайки физическото въздействие в нервни импулси.

Предишни победители в тази област включват поредица от известни изследователи, по-специално Александър Флеминг, който сподели наградата от 1945 г. за откриването на пеницилина, и Робърт Кох, който спечели още през 1905 г. за своите изследвания на туберкулозата.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: