Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 13:43 1 335 15

Шведът Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за медицина

  • нобелова награда-
  • медицина-
  • швед-
  • еволюция-
  • открития

За своите открития "относно геномите на изчезнали хоминини и човешката еволюция"

Шведът Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за медицина  - 1
Източник: БГНЕС

Шведският учен Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за физиология или медицина за 2022 г. за открития, "отнасящи се до геномите на изчезнали хоминини и човешката еволюция", съобщи органът, присъждащ наградата, в понеделник, предаде Ройтерс.

Наградата, може би сред най-престижните в научния свят, се присъжда от Нобеловата асамблея на шведския институт Каролинска и е на стойност 10 милиона шведски крони (900 357 долара).

Това е първата от тазгодишната серия от награди.

Неговите ключови постижения включват секвениране на цял неандерталски геном, за да разкрие връзката между изчезнали хора и съвременни хора.

Той също така извади на бял свят съществуването на неизвестен досега човешки вид, наречен денисовци, от 40 000-годишен фрагмент от кост на пръста, открит в Сибир.

Създадени по волята на шведския изобретател на динамит и богат бизнесмен Алфред Нобел, наградите за постижения в науката, литературата и мира се присъждат от 1901 г., въпреки че наградата за икономика е по-късно допълнение.

Пандемията от COVID-19 постави центъра на медицинските изследвания, като мнозина очакват, че разработването на ваксините, които позволиха на света да възвърне някакво чувство за нормалност, в крайна сметка може да бъде възнаградено.

На въпрос защо наградата не е присъдена на напредъка в борбата с COVID, Пърлман каза, че това е добър въпрос, на който няма да отговори.

„Говорим само за хора, които получават Нобелова награда, а не за тези, които не са я получили или все още не са я получили.“

Най-цитираната статия на Svante Pääbo в Web of Science е публикувана през 1989 г. с 4077 цитирания, каза Дейвид Пендълбъри от базирания в Обединеното кралство доставчик на анализ на научни данни Clarivate.

„Само около 2000 статии от 55 милиона, публикувани от 1970 г. насам, са били цитирани толкова много пъти.“

Миналата година наградата за медицина отиде при американците Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян за откриването на рецептори в човешката кожа, които усещат температурата и допира, превръщайки физическото въздействие в нервни импулси.

Предишни победители в тази област включват поредица от известни изследователи, по-специално Александър Флеминг, който сподели наградата от 1945 г. за откриването на пеницилина, и Робърт Кох, който спечели още през 1905 г. за своите изследвания на туберкулозата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    5 0 Отговор
    Модерната медицина е толкова напреднала днес, че вече всички сме болни. Иначе денисовците не са изчезнал вид. Имаме си един индивид тук във факти.

    Коментиран от #3

  • 2 Навалний

    1 1 Отговор
    Специалистът по еволюционна генетика, шведският биолог Сванте Паабо спечели Нобелова награда за физиология или медицина през 2022 г.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    4 1 Отговор
    "На въпрос защо наградата не е присъдена на напредъка в борбата с COVID, Пърлман каза, че това е добър въпрос, на който няма да отговори."

    Хахахаха, само глупак може да си помисли, че ваксината има някакви медицински достойнства.
  • 5 Ученият котка

    4 2 Отговор
    По същество всички номинирани за Нобелова награда получават руска награда. Алфред Нобел беше скептик към Европа и ентусиаст към Русия до смъртта си.

    Коментиран от #12

  • 6 Жалка работа

    2 2 Отговор
    Първата ваксина в Света против лабораторните COVID бяха на руснаците.Ама,нали са "агревсори",признание няма.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Aлфа Bълкът

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Жалка работа":

    Тя е много ефикасна, накрая Жирновски с 8 дози умря от корона.
  • 8 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор
    Тоя малко мяза на Мангърчето.
  • 9 познай защо беше първата

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Жалка работа":

    Първо си задай въпроса кой имаше най-голям интерес от КОВИД? Позна РУСИЯ.
    Защото COVID-а тръгна при съмнителни условия в Китай, и съмнително най-подготвени бяха руснаците, които заляха интернет с конспиративни теории, антиковид статии, видеа и т.н море от ДЕЗИНФОРМАЦИЯ с произход - министерството на пропагандата в Москва.
    Ковид свърши своята работа - раздруса европейските икономики и най-важното - пося семето на съмнение в адекватността на демокрацията като цяло. Неслучайно всички антиваксърски ковид канали в ютуб, фейсбук и телеграм спряха с КОВИД спама в деня когато РУсия нападна Украйна и на сутринта се събудихме с дезинформация относно войната в Украйна.
    Това са неоспорими факти, срещу които никой не може да каже копче.

    Коментиран от #10

  • 10 честен ционист

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "познай защо беше първата":

    Не си много убедителен, още повече след като нищо не казваш за курса на долара.
  • 11 Нобел

    0 0 Отговор
    Хората творят наука,а ние тук се караме за 240 парламентарни роми,дето и за неандерталци не стават.
  • 12 бечев

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ученият котка":

    Той и Хенри Форд беше ентусиаст на Хитлер,ама си въртя бизнеса с таратайки! И Хуго Бос също,той пък шиеше нацистките униформи.

    Коментиран от #13

  • 13 Котка ученият

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "бечев":

    Деньги не пахнут и всегда выглядят демократично.

    Коментиран от #14

  • 14 природонаучен музей

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Котка ученият":

    да почнете работа при нас.във формалдехид
  • 15 Христо

    1 0 Отговор
    Браво, заслужено!

    Баща му също е нобелов лауреат
Новини по държави: