Отидете към основна версия

782 0

Временното правителство на Египет положи клетва

  • египет-
  • правителство-
  • клетва-
  • министри-
  • церемония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новото временно египетско правителство положи клетва, съобщи Би Би Си.

Под надзора на генерал Абдел Фатах ал Сиси, който е ръководител на военните сили, свалили от поста бившия президент Мохамед Мурси, правителството утвърди също така нови вицепремиер и министър на отбраната.

Временният египетски премиер е Хазем ал Беблауи. Той ще е вторият човек в държавата след временно изпълняващия длъжността президент  Адли Мансур.

Церемонията по полагането на клетва беше съпроводена от поредна нощ на сблъсъци между привържениците на Мурси и силите за сигурност.

"Мюсюлмански братя" - движението на бившия президент, пусна съобщение, в което обявява новото правителство за нелегитимно.

Мохамед Мурси беше свален от своя пост на 3 юли след намеса на военните, предшествана от масови граждански протести сред населението.

Впоследствие ръководителите на армията заявиха, че техните действия са били продиктувани изцяло от интересите на народа.

Церемонията по полагането на правителствена клетва беше предавана пряко по местната телевизия.

Генерал Сиси поема и поста на министър на отбраната.

Назначения още от Мурси за министър на вътрешните работи  Мохамед Ибрахим на този етап запазва поста си.

Набил Махми беше назначен за министър на външните работи, Шериф Исмаил - за министър на въпросите, свързани с нефта, а християнинът Мунир Фахри Абдел Нур - за министър на търговията и промишлеността.

Министерски постове са поверени и на 3 жени, най-открояващата се сред които е  Маха ел Рабат, която поема здравното министерство.

Временното правителство ще има за задача да изготви промени в конституцията и да планира и организира  изборите за редовно правителство.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини