Отидете към основна версия

748 28

Украинец спечели награда за книга, разказваща за руското нашествие

  • украинец-
  • награда-
  • руско-
  • нашествие-
  • книга

Книгата на Курков може да се чете като жива хроника, а също и като критично отражение на политическа и хуманитарна катастрофа

Източник: Shutterstock

Украинският автор Андрей Курков спечели германската литературна награда "Гешвестер Шол" ("Брат и сестра Шол") за 2022 г. с "Дневник на едно нашествие", предаде ДПА.

Книгата на Курков може да се чете като жива хроника, а също и като критично отражение на политическа и хуманитарна катастрофа, се казва в разпространено съобщение.

Авторът описва украинския живот наред с ужасите на войната. Подробните му разкази от първа ръка от околностите на Киев започват през декември 2021 г., два месеца преди руското нашествие в Украйна, съобщи БТА.

Малко след инвазията Андрей Курков пише: "Потръпвам при мисълта да напиша следните думи, но въпреки това ще го направя: Украйна или ще бъде свободна, независима и европейска, или вече няма да съществува изобщо".

Наградата се присъжда от баварския отдел на Германската асоциация на издателите и търговците на книги съвместно с град Мюнхен. Тя се дава всяка година за творба, която показва интелектуална свобода и насърчава гражданската свобода, а също морална, интелектуална и естетическа смелост.

През 2014 г. Курков написа книга и след руското анексиране на Кримския полуостров.

Според разпространеното съобщение авторът показва "висока степен на интелектуална независимост и морално чувство за отговорност в борбата за свободен живот и самоопределение".

Ханс и Софи Шол - брат и сестра, на които е кръстена наградата, са осъдени на смърт през 1943 г. за организиране на студентска съпротива в Мюнхен по време на нацисткия режим в Германия.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: