Отидете към основна версия

1 429 31

Германия: рекордни дарения за пострадалите от войната в Украйна

  • украински бежанци-
  • украйна-
  • германия-
  • ес-
  • война-
  • русия-
  • украинци-
  • дарения

862 милиона евро са дарили германските граждани за засегнатите от войната в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

От Германия постъпват повече дарения от всякога за спешна помощ за хората, засегнати от руската агресивна война в Украйна. Според проучване на Германския централен институт за социални въпроси и Германския институт за икономически изследвания до средата на октомври за засегнатите от войната са били дарени 862 милиона евро.

Според проучването дарителите с най-ниски доходи, които дават около 1,9% от разполагаемия си доход, отделят повече от два пъти повече от дарителите с най-високи доходи, които даряват 0,9% от доходите на домакинствата си.

Въпреки това десетте процента от домакинствата с най-високи доходи са допринесли значително повече от една трета (37%) от общия размер на даренията. Според проучването жените даряват по-често от мъжете, докато мъжете даряват по-големи суми.

Германците и друг път са правили големи дарения

Въпреки това, ако се вземе предвид инфлацията, тази сума е малко по-голяма от даренията след цунамито в Югоизточна Азия през декември 2004 г., отбелязва се в доклада. Тогава е изпратена сумата от 670 млн. Евро. На трето място в оценката са даренията, направени след катастрофалното наводнение в долината на река Ар в Германия през лятото на 2021 г. Тогава сумата на помощите от гражданите достига 655 млн. евро. Според проучването през миналата година в Германия са дарени общо 12,9 милиарда евро, което е повече от предходните години.

Разминаване на данните за дарения

От името на Германския съвет за дарения компанията за пазарни проучвания ежегодно съставя "Баланс на помощта". За изминалата година проучването показва, че населението е дарило около 5,8 милиарда евро, което е значително по-малко, отколкото показва другото проучване. Различните резултати могат да се обяснят с факта, че настоящата публикация включва и дарения до 30 000 евро вместо само до 2 500 евро, както и дарения от хора в Германия, които нямат германско гражданство.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: