Отидете към основна версия

1 338 14

САЩ разясниха плана си за ограничаване цените на руския петрол

  • сащ-
  • руски петрол-
  • цени-
  • ограничаване-
  • лиценз

Според документа на Службата за контрол на чуждестранните активи единият общ лиценз осигурява разрешение за доставки за България, Хърватия и страни от ЕС, които нямат излаз на море

Източник: БГНЕС

Министерството на финансите на Съединените щати разпространи разяснения по плана за ограничаване цените на руския нефт, който се очаква да открие възможност за извършване на доставки до част от европейските страни, в това число и България, и за Япония при определени условия, предаде БТА.

Според документа на Службата за контрол на чуждестранните активи единият общ лиценз осигурява разрешение за доставки за България, Хърватия и страни от ЕС, които нямат излаз на море, а другият за транспортиране на руски суров петрол от проекта "Сахалин - 2" до Япония.

Лицензите са с временно действие за изпълнение на сключени вече договори и не отменят забраната за внос на руски петрол в Съединените щати.

Цитира се и решението на Съвета на Европа за изключението от санкциите, предвидено за България до края на 2024 година с цел изпълнение на договори за доставка отпреди 4 юни тази година.

Очаква се ЕС, Г-7 и Съединените щати да постигнат споразумение за налагане на максимална цена за нефт с произход от Русия. Според "Уолстрийт джърнъл" това трябва да стане днес.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.

Свързани новини