Отидете към основна версия

1 634 12

Ердоган с призив към мюсюлманските държави

  • ердоган-
  • призив-
  • мюсюлмански-
  • държави-
  • сирия

Турският президент призова мюсюлманските държави да подкрепят усилията за политическо решение в Сирия

Източник: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова мюсюлманските държави да подкрепят усилията за политическо решение в Сирия, предаде Анадолската агеннция.

"За да може Сирия да излезе от спиралата на конфликт, хуманитарна криза и тероризъм, ислямските държави трябва да покажат по-силна воля и да подкрепят активно усилията за политическо решение", заяви Ердоган.

Президентът каза това на 38-ото министерско заседание на Постоянния комитет за икономическо и търговско сътрудничество на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) в Истанбул.

Ердоган заяви още днес, че Турция е решена да изкорени терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК), която по думите му застрашава и териториалната цялост на Сирия и Ирак. Той напомни за последните терористични нападения в Турция и заяви, че "кръвта на всеки загинал невинен е по ръцете и лицата на онези, които се опитват да легитимират терористичните организации".

Tрябва да се сложи край на подкрепата за ПКК и нейните разклонения под прикритието на борбата с "Ислямска държава", заяви Ердоган.

По отношение на войната в Украйна президентът заяви, че Турция работи усилено за прекратяване на конфликта и за спиране на кръвопролитията още от първия ден.

"Доказахме, че дипломатическото решение е възможно, като реализирахме зърнения коридор и споразумението за размяна на пленници", добави той.

Ердоган изтъкна, че над 11 млн. тона зърно са били изнесени през Черно море в момент, когато енергийната и продоволствената криза засегнаха целия свят.

"Вярваме, че удължаването на споразумението за черноморския зърнен коридор със 120 дни, считано от 19 ноември, ще облекчи страданията най-вече на нашите африкански братя", каза той.

Ердоган обвини също така Гърция, че от години прилага "несправедливи и незаконни практики срещу турското мюсюлманско малцинство".

По думите му религиозните водачи на турското мюсюлманско малцинство не са признати в Гърция, техните фондации и собственост са конфискувани, не им се позволява да изучават в училище майчиния си език и се отрича тяхната самоличност.

"Ислямският свят не трябва повече да бъде зрител на тежкото положение на нашите братя и сестри, които са преследвани в Гърция", отбеляза той.

Преминавайки към палестинския въпрос, Ердоган заяви, че Турция подкрепя създаването на независима, суверенна и географски интегрирана палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Йерусалим.

"Правим всичко възможно палестинският народ да има своя държава и законните си права, както и да запазим статуквото в Йерусалим и Ал-Акса", добави той.

Турция и Израел предприеха стъпки за нормализиране на връзките, включително възстановяване на пълните дипломатически отношения и назначаване на посланици и генерални консули след четиригодишно прекъсване, напомня агенцията.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: