28 Ноември, 2022 14:47 1 633 12

Ердоган с призив към мюсюлманските държави

  • ердоган-
  • призив-
  • мюсюлмански-
  • държави-
  • сирия

Турският президент призова мюсюлманските държави да подкрепят усилията за политическо решение в Сирия

Ердоган с призив към мюсюлманските държави - 1
Източник: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова мюсюлманските държави да подкрепят усилията за политическо решение в Сирия, предаде Анадолската агеннция.

"За да може Сирия да излезе от спиралата на конфликт, хуманитарна криза и тероризъм, ислямските държави трябва да покажат по-силна воля и да подкрепят активно усилията за политическо решение", заяви Ердоган.

Президентът каза това на 38-ото министерско заседание на Постоянния комитет за икономическо и търговско сътрудничество на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) в Истанбул.

Ердоган заяви още днес, че Турция е решена да изкорени терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК), която по думите му застрашава и териториалната цялост на Сирия и Ирак. Той напомни за последните терористични нападения в Турция и заяви, че "кръвта на всеки загинал невинен е по ръцете и лицата на онези, които се опитват да легитимират терористичните организации".

Tрябва да се сложи край на подкрепата за ПКК и нейните разклонения под прикритието на борбата с "Ислямска държава", заяви Ердоган.

По отношение на войната в Украйна президентът заяви, че Турция работи усилено за прекратяване на конфликта и за спиране на кръвопролитията още от първия ден.

"Доказахме, че дипломатическото решение е възможно, като реализирахме зърнения коридор и споразумението за размяна на пленници", добави той.

Ердоган изтъкна, че над 11 млн. тона зърно са били изнесени през Черно море в момент, когато енергийната и продоволствената криза засегнаха целия свят.

"Вярваме, че удължаването на споразумението за черноморския зърнен коридор със 120 дни, считано от 19 ноември, ще облекчи страданията най-вече на нашите африкански братя", каза той.

Ердоган обвини също така Гърция, че от години прилага "несправедливи и незаконни практики срещу турското мюсюлманско малцинство".

По думите му религиозните водачи на турското мюсюлманско малцинство не са признати в Гърция, техните фондации и собственост са конфискувани, не им се позволява да изучават в училище майчиния си език и се отрича тяхната самоличност.

"Ислямският свят не трябва повече да бъде зрител на тежкото положение на нашите братя и сестри, които са преследвани в Гърция", отбеляза той.

Преминавайки към палестинския въпрос, Ердоган заяви, че Турция подкрепя създаването на независима, суверенна и географски интегрирана палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Йерусалим.

"Правим всичко възможно палестинският народ да има своя държава и законните си права, както и да запазим статуквото в Йерусалим и Ал-Акса", добави той.

Турция и Израел предприеха стъпки за нормализиране на връзките, включително възстановяване на пълните дипломатически отношения и назначаване на посланици и генерални консули след четиригодишно прекъсване, напомня агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Защо триете

    4 2 Отговор
    всички безобидни коментари ? Направо ги премахнете, докога ще търпим разни проруски фатмаци да пишат глупости ?
  • 11 ЕДИНСТВЕН

    10 3 Отговор
    Трезвен лидер в Европа и в света . Браво Реджеб , свалям му шапка.
  • 12 реставрация 1

    0 0 Отговор
    "Лидера Ердоган" тепърва става забележим на световната политическа арена което някои тълкуват че "седи на два стола" или играе лицемерно... Всъщност седи на повече "столове" и вече от години насам най откровенно и реално клати ООН с доктрината си "Светът е по голям от пет !"...Слага спирачки на разни демагози и закостенели политически еквилибристи и илюзионисти със съвсем обикновен уличен жаргон без да се притеснява за политическа или дипломатическа репутация !!!...В света в който живеем такива хора не доживяват до дълбока старост !...Турският народ е наясно с позицията си и вече с висок глас се опълчва срещу всички външни врагове които лицемерно твърдят че са съюзници а вършат неща които и най отявлените врагове не правят!...В стремежа си отново да си възвърнат контрола над един кадърен , трудолюбив и генетично доказан народ воин, правят анормални стратегически грешки!...Хора които са владеели империя на три континента половин хилядолетие няма как да нямат потенциали !!!... Когато изпуснеш контрола над такъв потенциал правилата на играта веднага се променят !...Няма никакво съмнение че "Потенциал"ът на турците се отскубна от надзора...Сега са наред да скъсат "веригите" немците и японците ...че светът да си възвърне стандартното равновесие ! ! !...
    Мотото на турския избирател е ясен и категоричен :
    - " Обесихте Аднан Мендерес !!!...Отровихте Тургут Йьозал !!!... ЕРДОГАН няма да ви го дадем !!! "
Новини по държави: