Отидете към основна версия

1 521 15

Италия може да достави на Украйна ракети "Aspide"

  • италия-
  • ракети-
  • аспайд-
  • доставка-
  • военна помощ

Досега Рим не е доставял такова оръжие

Източник: БГНЕС

Италианското правителство, след като приеме съответните документи за разширяване на военната помощ на Украйна, може да изпрати в Киев управляеми ракети със среден обсег Aspide за унищожаване на въздушни цели като част от нов пакет военна помощ. Това съобщава италианският вестник La Repubblica, като уточнява, че новият (шести) пакет със списък на оръжията ще бъде одобрен в края на декември - началото на януари, предаде Агенция "Фокус".

Изданието уточнява, че тези ракети въздух-въздух от старо поколение са били изтеглени от употреба от италианските ВВС миналата година. Вестникът посочва още, че досега Рим не е доставял такова оръжие. Изданието също така определя като политически сигнал това, че правителството по отношение на Украйна напълно продължава линията на предишния кабинет на Марио Драги, а премиерът Джорджия Мелони игнорира опитите на своите съюзници в управляващата коалиция да се откаже от доставките на оръжия за Киев.

По-рано тази седмица долната камара на италианския парламент одобри резолюция на управляващото мнозинство за удължаване на крайните срокове за вече взети решения, изтичащи на 31 декември, за евентуална доставка на военно оборудване за Украйна, която беше подкрепена от някои представители на опозицията по редица точки, свързани с доставките на оръжия. В същото време бяха отхвърлени резолюциите на опозицията.

Вестникът отбелязва, че следващите пакети военна помощ за Украйна, както и предишните, ще бъдат засекретени. Правителството ще се отчита само пред парламентарната комисия по сигурността.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: