Отидете към основна версия

2 381 43

Александър Йорданов: Няма да се стигне до най-лошия сценарий за нас – София и Букурещ да бъдат разделени за Шенген

  • александър йорданов-
  • софия-
  • букурещ-
  • разделени-
  • шенген

Румънците поддържат една много крайна твърда линия, конкретно за Австрия, оказват силен натиск, както се казва, включително са заплашили австрийската страна, че ще спрат достъпа на австрийски инвестиции в Румъния, коментира евродепутатът от ГЕРБ-СДС

Снимка:Euronews Bulgaria.

Има такава информация, че румънците поддържат една много крайна твърда линия, конкретно за Австрия, оказват силен натиск, както се казва, включително са заплашили австрийската страна, че ще спрат достъпа на австрийски инвестиции в Румъния.

Това заяви за Euronews Bulgaria евродепутатът от ЕНП/СДС Александър Йорданов.

Позициите на Нидерландия и Австрия за блокадата на България и Румъния в Шенген са провокирани от вътрешнополитически причини, категоричен е той.

"До последно евродепутатите от ГЕРБ-СДС правихме определени усилия да променим позицията на Австрия и Нидерландия. Снощи във Виена ръководителят на нашата делегация Андрей Ковачев, заедно с председателя на ЕНП Манфред Вебер, са разговаряли за пореден път с Карл Нехамер, който е и председател на Австрийската народна партия", каза още евродепутатът.
Йорданов посочи, че засега Австрия остава непреклонна, но се търсят варианти за решение.

„Приемане сега на Хърватия и декларация на България и Румъния, в тази ситуация би било приемливо. Най-важното за нас е да не се разделя България от Румъния и евентуално решението да се вземе в средата на следващата година“, коментира още евродепутатът от ЕНП.

Според него няма да се стигне до най-лошия сценарий за нас – София и Букурещ да бъдат разделени.

„Позицията на Нидерландия някак си омеква, но лошото е, че се втвърди позицията на Австрия“, отбеляза Йорданов.

"Мигрантите, за които те говорят, че са нахлули в Австрия, те не прехвърчат с дирижабли, а преминават през границите на държави, които са част от Шенгенското пространство. Ако наистина има нелегален мигрантски поток, въпросът е как той е пропуснат от Шенгенските граници на Унгария и Словения към Австрия", коментира политикът.
Йорданов подчерта, че във всяка европейска държава има корупция и престъпност, но политиците от нито една друга държава не говорят срещу страната си в чужбина, така както са се специализирали Радан Кънев и Елена Йончева в очернянето на България.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: