Отидете към основна версия

3 573 44

Самолетът с руснака Виктор Бут кацна в Москва

  • русия-
  • москва-
  • виктор бут-
  • американската баскетболистка-
  • бритни грайнър

Самолетът с руснака Виктор Бут който бе разменен с американската баскетболистка Бритни Грайнър, се приземи на московското летище "Внуково 2"

Снимка: БГНЕС

Самолетът с руснака Виктор Бут, който бе разменен с американската баскетболистка Бритни Грайнър, се приземи на московското летище "Внуково 2", предаде ТАСС, като се позова на авиационните служби.

Пристигането му бе отразено от руската телевизия "Россия-24". Пред нея Бут каза, че нищо не е знаел за планираната размяна и за завръщането му в Русия.

Бут благодари на руските власти и на всички, които са взели участие в неговото освобождаване.

"Благодарен съм на всички, на съпругата, на мама, на правителството. Много благодаря на всички, които участваха в това, на всички, които помагаха, на всеки, който бе непосредствено заинтересован. Просто съм невероятно радостен", заяви Бут пред в. "Известия", отразяващ също пристигането му.

Бут допълни, че не се е и съмнявал, че този ден ще настъпи. Той разказа, че е получил в затвора много писма и изрази съжаление, че не е могъл да отговори на всичките, но благодари на онези, които са го подържали в този толкова труден момент.

Бут бе задържан през 2008 г. в Банкок въз основа на издадена от САЩ заповед за арест заради незаконна доставка на оръжия за Колумбийските революционни въоръжени сили, смятани от Вашингтон за терористична организация. Две години след ареста Бут бе екстрадиран в САЩ, където след още две години бе осъден на 25 години затвор и глоба в размер на 15 милиона долара.

Грайнър бе арестувана в Русия при опит за незаконно внасяне на наркотично вещество през летище "Шереметиево" и бе осъдена на 9 години в наказателна колония.

Очаква се баскетболистката да пристигне в САЩ най-късно днес сутринта местно време, допълва Франс прес. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е разговарял с нея и тя е била в самолета на път за родината си.

Размяната е била извършена на летището в Абу Даби в Обединените арабски емирства, според руското министерство на външните работи. Саудитска Арабия също е участвала в процедурата за размяна, според съвместно комюнике на Рияд и Абу Даби. В него се уточнява, че посредничеството е било водено от президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян и от саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман.

Джо Байдън благодари на Абу Даби, но Белият дом после поясни, че "единствените страни, които са участвали в преговорите са САЩ и Русия".

В руски затвор се намира още един американец - Пол Уилан, осъден през 2018 г. на 16 години затвор заради шпионаж. Той твърди, че това обвинение е изфабрикувано. Уилан се намира сега в наказателна колония и в разговор със Си Ен Ен оттам той изрази разочарование, че не е бил също освободен. Байдън пък заяви, че опитите да се постигне неговото освобождаване не са били успешни, но увери, че САЩ няма да се откажат, припомня Франс прес. А американският държавен секретар Антъни Блинкън разговаря със сестрата на Уилан, предаде Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания