Отидете към основна версия

12 114 46

Водеща тема в румънския печат: Отхвърлянето на България и Румъния

  • тема-
  • румъния-
  • българия-
  • шенген-
  • водеща

„Злото вече не може да бъде поправено: румънският евроентусиазъм много бързо ще се превърне в студена евроярост и дори в нещо още по-опасно."

Източник: Shutterstock

Отхвърлянето на България и Румъния за Шенген е водеща тема в румънския печат днес. „Вчерашното гласуване е голям провал, но не само за Румъния. Време е да се събудим от европейската мечта“, отбелязва във водещото си заглавие Медиафакс.

„Злото вече не може да бъде поправено: вярвам, че румънският евроентусиазъм много бързо ще се превърне в студена евроярост и дори в нещо още по-опасно. Румънци, ние имаме само едно видимо качество - умеем да мразим страстно, солидарно и дългосрочно“, пише в свой коментар по темата румънската агенция.

„За съжаление, дори на най-високо ниво, Европейският съюз не гледа на Румъния като на държава, а като на територия. Това е лицемерие и към нас, и към българите, които май умеят да губят по-достойно от нас“, отбелязва още Медиафакс.

„Шенгенското пространство има съвсем различни проблеми от Румъния и България. Мафия в Италия, наркотици в Нидерландия и мигранти в Гърция“, пише вестник "Евениментул зилей". Изданието припомня, че 26 нации вече са част от пространството без митници и без паспортен контрол, а към него скоро ще бъде добавена и Хърватия.

„България и Румъния засега трябва да останат отвън. Когато чуят имената на тези две държави, много европейци веднага се сещат за престъпност и корупция. Това не е напълно погрешно. Но този аспект е по-скоро свързан с правосъдието в съответната страна, респективно с партиите там, които често са корумпирани. И все пак, който сляпо обвинява Румъния и България, както прави Австрия, за лавината от мигранти по Балканския маршрут, злонамерено пренебрегва факта, че най-важната врата - Гърция, отдавна е част от Шенгенското пространство“, допълва „Евениментул зилей“, като цитира германския "Велт".

„Гласуването в четвъртък беше сведено до вътрешнополитическите интереси на една консервативна партия в Австрия, която в момента е изправена пред екзистенциална криза“, отбелязва новинарският сайта Зиаре, като се позовава на Даниела Писою - старши изследовател в Австрийския институт за международни отношения. Тя коментира, че отрицателният вот е бил само за България. „През цялото време декларираха, че се противопоставят на влизането на България заради проблеми с корупцията”, допълва Даниела Писою.

„Неуспешен тест за европейска солидарност“, е заглавието на днешния брой на вестник „Адевърул“. „Вчерашното гласуване за Румъния и България в Шенген има множество конотации. Но едно от тях е потвърждение за стратегическа уязвимост на ниво европейска конструкция“, отбелязва изданието. То излиза и с памфлет по темата. Част от кратките публицистични съчинения звучат така: „Първата реакция на Румъния, след като не беше приета в Шенген: И без това нямаше да дойда“, „Конфликт в двойката. Съпругата: Имам нужда от пространство. Съпругът: От Шенгенско пространство ли?“, „Австрийците не ни искат в Шенген, защото завиждат за успеха на коледния базар в Крайова“.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 86 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: