Last news in Fakti

9 Декември, 2022 12:25 12 112 46

Водеща тема в румънския печат: Отхвърлянето на България и Румъния

  • тема-
  • румъния-
  • българия-
  • шенген-
  • водеща

„Злото вече не може да бъде поправено: румънският евроентусиазъм много бързо ще се превърне в студена евроярост и дори в нещо още по-опасно."

Водеща тема в румънския печат: Отхвърлянето на България и Румъния  - 1
Източник: Shutterstock

Отхвърлянето на България и Румъния за Шенген е водеща тема в румънския печат днес. „Вчерашното гласуване е голям провал, но не само за Румъния. Време е да се събудим от европейската мечта“, отбелязва във водещото си заглавие Медиафакс.

„Злото вече не може да бъде поправено: вярвам, че румънският евроентусиазъм много бързо ще се превърне в студена евроярост и дори в нещо още по-опасно. Румънци, ние имаме само едно видимо качество - умеем да мразим страстно, солидарно и дългосрочно“, пише в свой коментар по темата румънската агенция.

„За съжаление, дори на най-високо ниво, Европейският съюз не гледа на Румъния като на държава, а като на територия. Това е лицемерие и към нас, и към българите, които май умеят да губят по-достойно от нас“, отбелязва още Медиафакс.

„Шенгенското пространство има съвсем различни проблеми от Румъния и България. Мафия в Италия, наркотици в Нидерландия и мигранти в Гърция“, пише вестник "Евениментул зилей". Изданието припомня, че 26 нации вече са част от пространството без митници и без паспортен контрол, а към него скоро ще бъде добавена и Хърватия.

„България и Румъния засега трябва да останат отвън. Когато чуят имената на тези две държави, много европейци веднага се сещат за престъпност и корупция. Това не е напълно погрешно. Но този аспект е по-скоро свързан с правосъдието в съответната страна, респективно с партиите там, които често са корумпирани. И все пак, който сляпо обвинява Румъния и България, както прави Австрия, за лавината от мигранти по Балканския маршрут, злонамерено пренебрегва факта, че най-важната врата - Гърция, отдавна е част от Шенгенското пространство“, допълва „Евениментул зилей“, като цитира германския "Велт".

„Гласуването в четвъртък беше сведено до вътрешнополитическите интереси на една консервативна партия в Австрия, която в момента е изправена пред екзистенциална криза“, отбелязва новинарският сайта Зиаре, като се позовава на Даниела Писою - старши изследовател в Австрийския институт за международни отношения. Тя коментира, че отрицателният вот е бил само за България. „През цялото време декларираха, че се противопоставят на влизането на България заради проблеми с корупцията”, допълва Даниела Писою.

„Неуспешен тест за европейска солидарност“, е заглавието на днешния брой на вестник „Адевърул“. „Вчерашното гласуване за Румъния и България в Шенген има множество конотации. Но едно от тях е потвърждение за стратегическа уязвимост на ниво европейска конструкция“, отбелязва изданието. То излиза и с памфлет по темата. Част от кратките публицистични съчинения звучат така: „Първата реакция на Румъния, след като не беше приета в Шенген: И без това нямаше да дойда“, „Конфликт в двойката. Съпругата: Имам нужда от пространство. Съпругът: От Шенгенско пространство ли?“, „Австрийците не ни искат в Шенген, защото завиждат за успеха на коледния базар в Крайова“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 86 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БОЗА

    73 5 Отговор
    "„Злото вече не може да бъде поправено: вярвам, че румънският евроентусиазъм много бързо ще се превърне в студена евроярост и дори в нещо още по-опасно. Румънци, ние имаме само едно видимо качество - умеем да мразим страстно, солидарно и дългосрочно“, пише в свой коментар по темата румънската агенция."

    Румънците казват на глас,това,което всички си мислим...а тук-сакън да не засегнем и обидим някой у брюкселско...няма бъдеще евро ТКЗСто... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 3 Българин

    67 3 Отговор
    Кога ще ги стигнем ....румънците??!!??!!?!???
  • 4 Някоя си

    76 3 Отговор
    Евала на румънците....браво ....99% от Българите мислим същото...
  • 5 Какъв

    39 33 Отговор
    Шенген,огледайте се около себе си извън централната часта на София и големите градове,кое точно ни е европейско.Мисленето на по-голямата част от населението е по-скоро ориенталска,не сме още за там,защото виждаме Европа като една лъскава витрина от която искаме само да вземаме.Какво ще внесем с нас в Шенген,ами балкански тарикатлъци,какво друго имаме.Е имаме и много стойностни хора но те са свити в ъгъла и нямат думата.

    Коментиран от #9, #18, #44

  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    69 4 Отговор
    За разлика от българските мисирки!
    Евала на румънците!
  • 7 райчо

    71 7 Отговор
    А Радев и Гълъба се пъчеха, че ще наложат ответни мерки на Австрия и Холандия.........смешници.....подлоги....клоуни.....
  • 8 Хааа

    42 12 Отговор
    Добро утро. Събудих те ли се?
    Те си свършиха работата!
    Ха сега се опитайте демилитаризирате източточния фланг на натоу и да махнете базите на янките. Скоро няма да стане! По скоро броя им ще се увеличава и Бг-то и Мамалигария ще заприлича на Германистан. По брой на базите де!
  • 9 А бе...

    73 3 Отговор

    До коментар #5 от "Какъв":

    Аланколу , ходи да видиш , какви гета има точно в Нидерландия ! Ако се върнеш жив , тука ще ти се види като Рай !

    Коментиран от #14

  • 10 Европеец

    31 22 Отговор
    Хърватия НЕ е била под съветска окупация 45 години, както България и Румъния и оставила трайни и неизлечими следи в развитието и мисленето на хората в тези държави , и резултата е "стоп" за България и Румъния за Шенген, а Хърватия може да продължава напред....!!!

    Коментиран от #13, #16

  • 11 ФАКТ

    40 12 Отговор
    Нещастието на Румъния е,че я вързаха за потъващия кораб България.
  • 12 Яшар

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Георги Пулевски":

    Мечтател
  • 13 Ти наред

    10 5 Отговор

    До коментар #10 от "Европеец":

    ли си с главата?
  • 14 хихи

    43 16 Отговор

    До коментар #9 от "А бе...":

    почти всички ченгета в Холандия са арабели. ЕС се ислямизира. Трябва да правим православен съюз с Русия докато е време.
  • 15 Опааа

    15 1 Отговор
    Браво! Браво! Слава!
  • 16 Ха ха ха ха ха

    29 2 Отговор

    До коментар #10 от "Европеец":

    От кога съществува държава Хърватия?

    Коментиран от #39

  • 17 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    14 28 Отговор
    Неофеодална България , превзета от политолигарси руски модел няма място в Шенген.Казах.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кой плаща на Рюте?

    27 2 Отговор
    А Рюте разследван ли е за корупция? Защото има две съмнения поединично и заедно.
    1. Русия още в Малта 1990 г заяви че не е съгласна България и Румъния в Европа. Там се съгласиха за Вишеградската четворка. Също така поискаха обезоръжаване на България и Румъния.
    2. Съществувот основателни съмнения че стоките от Суец ще преминават през Гърция, България, Румъния и нагоре до Балтика и т.н. Като при това ще пропуснат Ротердам.
  • 20 Спецов

    40 0 Отговор
    Моля не зареждане гориво на ОМВ и Шел
    Следващите месеци това можем да е рационален отговор
  • 21 Радое Цуйка

    6 1 Отговор
    И да паднем и бием с бай Трифон ще се...
  • 22 Наблюдател

    12 4 Отговор
    Много просто тия румънци бе. Как ще се възмущават от решение на господарите. Я да видят нашите...
  • 23 Инкогни6

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Георги Пулевски":

    По прост човек от теб не съм видял.Пълен идиот.
  • 24 Цветанка Лозанова

    2 0 Отговор
    Не преживявате. Работете!
  • 25 Монтесума

    18 4 Отговор
    Явно напушените и видиотени холандци смятат че България и Румъния не са достатъчно русофобски.Повече усилия са нужни от евроатлантическата измет,която ни управлява.Дела,дела,и пак дела!

    Коментиран от #31

  • 26 Що Майка ми не е хърватка !

    13 21 Отговор
    А се родих тук,сред текезесари,
    селяци и тъпи русофили !
    Що,бе Господи Боже! Що,бе !

    Коментиран от #37, #41

  • 27 Анонимен

    24 3 Отговор
    Наистина гледат на нас като територия. Изпълняваме задължения по Шенген с пари от България, но не отварят границите. Пълен бойкот на Австрия и Нидерландия.

    Коментиран от #30

  • 28 БЮРМ/FYROM

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Георги Пулевски":

    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 29 Олеле

    12 9 Отговор
    Българи и румънци са крадливи и далавераджийски народи. Всеки българин го знае това , но никога няма да го признае на глас. В двете държави са откраднати милиарди евро пари и с тях се карат поршета и са купени имоти по най-скъпите точки на света. А можеше да се направят пътища, тунели. Кой нормален , ще иска крадец в къщата си?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Селянин с кололо

    6 5 Отговор

    До коментар #25 от "Монтесума":

    Ми върви в масква , кво чакаш?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Голям праз

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Георги Пулевски":

    Маклайн и ти като повечето маклайни н.е знаеш нищо за Пулевски.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Божеее,

    3 11 Отговор
    Я по-спокойно!Да не изхвърлим и детето с мръсната вода!Прави сме да се гневим,но голяма част от вината е и наша!Трябва да работим,за да спечелим взаимно доверието си!И ние тяхното и те нашето!Нали имаме уж обща цел!Обединена и силна Европа!Нека търсим общите си интереси,не да се замерваме с мръсотия!Путлер потрива доволно ръце и ще работи още по-усърдно!Събудете се!
  • 39 Брей,брей

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха ха ха":

    За неграмотните от вчера!Ха,ха!
  • 40 Даа

    11 2 Отговор
    Време е за БРИКС. Там никой не ти казва какво да правиш, а само търгуваш свободно.
  • 41 Даа

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Що Майка ми не е хърватка !":

    Ти май въобще не трябвало да се раждаш.
  • 42 Болярин

    7 0 Отговор
    Холандската наглост, в лицето на наркодържава и бастион на проституцията, заедно с пра-пра-внуците на националната австрийска гордост ХИТЛЕР преценили, че България и Румъния не могат все още да бъдат равноправни в ШЕНГЕН !!! Това означава ли, че трябва да се сдобием с тяхната СЛАВА !!?
  • 43 Тон

    7 1 Отговор
    ЕС се изроди, заприлича на франкенщаин, диктатурата ни се представя като демокрация, беззаконието срещу мислищите хора, ни се представя като, свобода на избор, а такъв няма изобщо пълна анархия, в която шепа психопати покваряват до сегашната истинска демокрация!
  • 44 Номад

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Какъв":

    Ти пък какво разбираш от "ориенталски тарикатлъци" ? Това си е чисто бай ганьовски номера. Да не би случайно да си мислиш че сме нещо по качественна стока от ориенталците? Напротив има неща от които трябва да се научим от тях и едно от тях е гордостта да отстояваме позициите си а не да клякаме на всяко спуснато ни нареждане от външните ни " благодетели" защото те се грижат единствено и само от собствените си интереси. Ти да не си мислиш че някой иска да бъдеш достатъчно парично обезпечен за да бъдеш свободен да мислиш? Напротив идеята е да имаш толкова пари колкото да купуваш тяхната стока и да ти останат толкова колкото да вържеш бюджета си до следващата заплата и така загрижен в тоя омагьосан кръговрат как да оцелееш не ти остава време да мислиш защо по дяволите някои живеят луксозен живот а ти едва вържеш двата края.
  • 45 Пламен

    3 0 Отговор
    Дано не ни и приемат. Никакъв смисъл от това ако стане. И дано и еврото успеем да не го приемем. Всичко това е един голям капан във който доброволно ще влезем..
  • 46 Здрасти

    2 0 Отговор
    Дано никога не влезем там.... ДАНО
Новини по държави: