Отидете към основна версия

914 9

Гърция прие по-строги правила за подслушването в страната

  • гърция-
  • подслушване-
  • правила-
  • парламент-
  • протести

Това става на фона на продължаващия скандал за следенето и подслушването на политици, военни и журналисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият парламент гласува за по-строги правила за подслушването в страната. Това става на фона на продължаващия скандал за следенето и подслушването на политици, военни и журналисти, предаде БНР.

Новите правила, гласувани от депутатите предвиждат използването на софтуер за подслушване от частни лица да се наказва с до десет години затвор.

Новото гръцко законодателството предвижда и по-строги проверки на законните подслушвания, както и тригодишен срок, в който лицата, обект на държавно наблюдение, да могат да бъдат уведомени, че са били част от разработка.

Скандалът с подслушването избухна през юли, когато Никос Андрулакис - депутат в Европейския парламент и лидер на Гръцката социалистическа партия „ПАСОК“ - „Кинал“ подаде жалба в съда, в която твърди, че е имало опити за подслушване на мобилния му телефон с помощта на незаконен шпионски софтуер, известен като Predator.

В рамките на няколко дни стана ясно, че Андрулакис е бил наблюдаван отделно и от гръцката разузнавателна служба, преди да стане лидер на третата по големина партия в Гърция.

Двама гръцки журналисти и друг високопоставен опозиционен политик също твърдят, че са били под наблюдение.

Правителството категорично отхвърли поредица от съобщения, според които десетки известни гърци също са били под наблюдение, включително бившият премиер Андонис Самарас, няколко действащи министри, военни началници, собственици на медии и журналисти.

По време на парламентарния дебат в четвъртък министър-председателят Кириакос Мицотакис нарече съобщенията "конспиративни теории" и "приказки... без нито едно доказателство".

Той отново отрече правителството да е свързано по какъвто и да е начин с незаконния шпионски софтуер Predator.

През август шефът на гръцката разузнавателна служба, както и близък съветник и племенник на министър-председателя, подадоха оставки заради наблюдението на гръцкия социалистически лидер.

Критиците отбелязват, че едно от първите действия на Мицотакис, когато стана министър-председател през 2019 г., беше да прикрепи националната разузнавателна служба към личния си кабинет.

Гръцкият парламент създаде комисия за разследване на скандала с подслушванията в страната, но разследването обаче приключи само след месец.

Миналия месец комисия на Европейския парламент, която разследва случай на подслушване в няколко държави от ЕС, отбеляза, че разследването по казуса в Гърция е било недостатъчно.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: