Last news in Fakti

10 Декември, 2022 06:21 901 9

Гърция прие по-строги правила за подслушването в страната

  • гърция-
  • подслушване-
  • правила-
  • парламент-
  • протести

Това става на фона на продължаващия скандал за следенето и подслушването на политици, военни и журналисти

Гърция прие по-строги правила за подслушването в страната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият парламент гласува за по-строги правила за подслушването в страната. Това става на фона на продължаващия скандал за следенето и подслушването на политици, военни и журналисти, предаде БНР.

Новите правила, гласувани от депутатите предвиждат използването на софтуер за подслушване от частни лица да се наказва с до десет години затвор.

Новото гръцко законодателството предвижда и по-строги проверки на законните подслушвания, както и тригодишен срок, в който лицата, обект на държавно наблюдение, да могат да бъдат уведомени, че са били част от разработка.

Скандалът с подслушването избухна през юли, когато Никос Андрулакис - депутат в Европейския парламент и лидер на Гръцката социалистическа партия „ПАСОК“ - „Кинал“ подаде жалба в съда, в която твърди, че е имало опити за подслушване на мобилния му телефон с помощта на незаконен шпионски софтуер, известен като Predator.

В рамките на няколко дни стана ясно, че Андрулакис е бил наблюдаван отделно и от гръцката разузнавателна служба, преди да стане лидер на третата по големина партия в Гърция.

Двама гръцки журналисти и друг високопоставен опозиционен политик също твърдят, че са били под наблюдение.

Правителството категорично отхвърли поредица от съобщения, според които десетки известни гърци също са били под наблюдение, включително бившият премиер Андонис Самарас, няколко действащи министри, военни началници, собственици на медии и журналисти.

По време на парламентарния дебат в четвъртък министър-председателят Кириакос Мицотакис нарече съобщенията "конспиративни теории" и "приказки... без нито едно доказателство".

Той отново отрече правителството да е свързано по какъвто и да е начин с незаконния шпионски софтуер Predator.

През август шефът на гръцката разузнавателна служба, както и близък съветник и племенник на министър-председателя, подадоха оставки заради наблюдението на гръцкия социалистически лидер.

Критиците отбелязват, че едно от първите действия на Мицотакис, когато стана министър-председател през 2019 г., беше да прикрепи националната разузнавателна служба към личния си кабинет.

Гръцкият парламент създаде комисия за разследване на скандала с подслушванията в страната, но разследването обаче приключи само след месец.

Миналия месец комисия на Европейския парламент, която разследва случай на подслушване в няколко държави от ЕС, отбеляза, че разследването по казуса в Гърция е било недостатъчно.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смях

    2 5 Отговор
    Да им пратим Гешев за да ги оправи !България е за пример на всякъде
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    ВЪВ всички ДЪРЖАВИ се ПОСЛУШВА дори в ИНТЕРНЕТ никой не може да бъде АНОНИМЕН независимо дали имаме или не СОЦИЯЛНИ РЕГИСТРАЦИИ

    Коментиран от #4

  • 3 Демокрация та

    1 0 Отговор
    Дрънка! Вече имало "правила за подслушването"???
    Абе я чакайте, май живеете в 30-те години на миналия век, но с техниката на днешния?
    А правила за ритане в ребрата от полицията на "одобрена от държавата демонстрация"? Кога ще напишете? Демокрация - Франция!!! Ким от Северна Корея им се смее под мустак!
  • 4 Ние сме

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    В подготовката на тоталната рестрикция!
    Сега се подготвя цялата инфраструктура от камери, 5G мобилни мрежи, спътници, огромни сървери събират тази информация, специален софт се разработва да търси само определени думи или изречения и т.н
    Та като се въведат електронните пари, унищожават наличните пари, вече са затворили всичките в концлагера. Даже ще ти намерят и днешните коментари :)! Но има изход!!! Това е много по-важно.
    Следва .....

    Коментиран от #5

  • 5 Изходът е

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ние сме":

    Да не им играем по свирката. Да не се подчиняваме на това, което тези очакват от нас...
    Значи: в Шенген ме влязохме : добре
    В еврозоната НЕ трябва също да влизаме! Имаме ли си нашия лев, тези НЕ могат да ни вкарат в техните идиотщини, без да са ни УНИЩОЖИЛИ ЛЕВА...
    Трудно е за разбираме от всеки, каква тесла е плана на тези, но ако успеем да забавим това у нас, то всеки човек ще види ужаса, в който с а попаднали западните бройлери и вече никой няма да иска и нас да ни побъркват .. Колкото и да им е гадно, тази мафия е длъжна да спазва Свободната воля и така няма да ни вкара в техния концлагер, ако ние НЕ искаме.... НО трябва много да се внимава, продажници да не дадат "съгласие" от името на всички българи!!! Това ще е края и на тях, но те са тъпи парчета ..

    Коментиран от #6

  • 6 Голем залък хапни,голяма дума не казвай

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Изходът е":

    Ква е гаранцията,че кат не влезем в зоната на паричната сигурност,на някой няма да му дойде в главата идеята и те ти еврото станало десет кинта и хората загубили пак иманията си.И приказвач,там Огнян измисления си приказва ли приказва,че щели да ни вземат парите да спасяват Франция с тях.Вчера четах в народ.бъгъ 56процента от бруто продукта са наш външен дълг.Дай да дърлим едно око колко са били процентите лани,по-слаби и да кажем кога става 100 процента.

    Коментиран от #7

  • 7 С други думи

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Голем залък хапни,голяма дума не казвай":

    дръж се за борда,че премахнат ли го нам дъл му рабийш.
  • 8 КоПерник

    1 0 Отговор
    Гърция усърдно се окупира от САЩ.

    Коментиран от #9

  • 9 Глигинков

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "КоПерник":

    Пазеики се от Османски трън гърчулята са скочили на Американски глог.
Новини по държави: