Отидете към основна версия

2 481 14

Рекордно ниво на инфлацията в Хърватия

  • хърватия-
  • инфлация-
  • цени-
  • потребителски-
  • храни

Потребителските цени в страната нараснаха през ноември с 13,5 процента

Източник: Shutterstock

Потребителските цени в Хърватия нараснаха през ноември с 13,5 процента, а инфлацията достигна най-високото ниво, откакто Националната статистическа служба на Хърватия следи данните, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

Последните статистически данни показват, че растежът на потребителските цени се е повишил на годишно ниво. Последното най-високо ниво на годишна инфлация в Хърватия беше отчетено през октомври, когато инфлацията беше 13,2 процента.

Цените за стоките и услугите от личен характер, отчетени с индекса на потребителските цени, са нараснали и на месечно ниво, така че през ноември са били със средно 0,9 процента по-високи в сравнение с октомври.

На годишно ниво средно инфлацията е била 10,1 процента. Всички категории отчитат повишение, но най-голям растеж на потребителските цени е реализиран при храните и безалкохолните напитки – с 19,2 процента.

Със 17 процента следва категорията на ресторантите и хотелите, след това мебелировка, домашни потреби и редовното поддържане на домакинството, които отбелязват скок от 16,6 процента. Следват категориите недвижими имоти, вода, електрическа енергия, газ и останалите горива с растеж от 16,5 процента.

Цените на транспорта са скочили с 13,3 процента, различните стоки и услуги – с 11,6 процента, категорията забавление и култура – с 9,1 процента, облекло и обувки – с 5,8 процента, докато алкохолните напитки и тютюнът бележат растеж от 4,6 процента.

Най-малък растеж отбелязва категорията на комуникациите – с 0,9 процента.

В сравнение с ноември миналата година потребителските цени са нараснали с 13 процента, докато средно годишно са по-високи с 10,1 процента.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: