Last news in Fakti

16 Декември, 2022 16:50 2 463 14

Рекордно ниво на инфлацията в Хърватия

  • хърватия-
  • инфлация-
  • цени-
  • потребителски-
  • храни

Потребителските цени в страната нараснаха през ноември с 13,5 процента

Рекордно ниво на инфлацията в Хърватия - 1
Източник: Shutterstock

Потребителските цени в Хърватия нараснаха през ноември с 13,5 процента, а инфлацията достигна най-високото ниво, откакто Националната статистическа служба на Хърватия следи данните, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

Последните статистически данни показват, че растежът на потребителските цени се е повишил на годишно ниво. Последното най-високо ниво на годишна инфлация в Хърватия беше отчетено през октомври, когато инфлацията беше 13,2 процента.

Цените за стоките и услугите от личен характер, отчетени с индекса на потребителските цени, са нараснали и на месечно ниво, така че през ноември са били със средно 0,9 процента по-високи в сравнение с октомври.

На годишно ниво средно инфлацията е била 10,1 процента. Всички категории отчитат повишение, но най-голям растеж на потребителските цени е реализиран при храните и безалкохолните напитки – с 19,2 процента.

Със 17 процента следва категорията на ресторантите и хотелите, след това мебелировка, домашни потреби и редовното поддържане на домакинството, които отбелязват скок от 16,6 процента. Следват категориите недвижими имоти, вода, електрическа енергия, газ и останалите горива с растеж от 16,5 процента.

Цените на транспорта са скочили с 13,3 процента, различните стоки и услуги – с 11,6 процента, категорията забавление и култура – с 9,1 процента, облекло и обувки – с 5,8 процента, докато алкохолните напитки и тютюнът бележат растеж от 4,6 процента.

Най-малък растеж отбелязва категорията на комуникациите – с 0,9 процента.

В сравнение с ноември миналата година потребителските цени са нараснали с 13 процента, докато средно годишно са по-високи с 10,1 процента.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гого

    32 3 Отговор
    ауу тези не влезнаха ли скоро в еврозоната маи беше след дни еее честито бе как е ще споделите ли хървати ?защото и нашите ни бутат натам към уникланото евро хаха

    Коментиран от #12

  • 2 Нормално е

    31 4 Отговор
    Хърватия се присъединява към еврозоната на 1 януари 2023 г. И нас ни чака същото
  • 3 Хорвато фашисто

    13 2 Отговор
    Анте Павелич да прай климатик!
  • 4 Честито Хървати

    25 3 Отговор
    Еврозоната ви зове - ще гризете дръвото якооо...
  • 5 От 1 януари 2022 г.

    9 2 Отговор
    брутната минимална заплата в Хърватия е 4687,50 хърватски куни (623,42 евро), а нетната – 3750 хърватски куни (499,22 евро)

    Коментиран от #9, #14

  • 6 За всеки

    20 1 Отговор
    новоприет в Еврозоната. Подарък от двуцифена инфлация за добре дошъл.
  • 7 Коледна честитка

    7 2 Отговор
    от Sonnemannstrasse 20 60314 Frankfurt am Main, Germany. До година и при нас.
  • 8 човек от народа

    8 2 Отговор
    догодина вкарват еврото. тогава ще ги видим......
  • 9 човек от народа

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "От 1 януари 2022 г.":

    а, на шлиувицата , колко е литъра !?
  • 10 У нас е повече

    7 4 Отговор
    В Хърватия техните пари спрямо еврото бяха спекулативни,ей така както дойде.Няма да им е лесно.Докато в Словения е съвсем друго,отдавна регулурано ,но и хората там са други.Ние сме в борд,но като намалят цените в евро на спекулантите ще им се вижда евтино,та ще видим,трябва предварително да се подготви пазара,въведат механизми да не се допусне вакум.Иначе увеличението в Хърватия само с 10% е нищо спрямо нашето което е над 30-40% за храните.
  • 11 МВФ, Световната и Европейската Банки

    9 2 Отговор
    Поздравяват хърватските глупендери за скорощното им влизане в капана на пълнаите финансови зависимости и контрол. Да се готвят тузeмцитe от резерват България!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мммда

    3 2 Отговор
    Вчера гледах един харват да обяснява как се е подвел и повярвал в еврото и е бил за неговото приемане, но сега съжалява и търси обяснение от властта защо се е случило това драстично повешение при храните. Прочете как са се повишили някои хранителни продукти е едно ми направи голямо впечатление яйцата от 19.94 куни= 2,64евро са станали 42.98 куни= 5,70евро.
    Повешението е от 30% до 100% само още на старта.
  • 14 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "От 1 януари 2022 г.":

    И това трябва да ни показва, че живеят супер. Аз взимам 2100 евро, чисто, във Финландия, но не живея добре.
Новини по държави: