Отидете към основна версия

1 930 23

Руснаците най-много купуват недвижими имоти в Армения

  • армения-
  • имоти-
  • покепка-
  • руснаци

През първите десет месеца на 2022 г. в Армения са регистрирани общо 166 486 сделки с недвижими имоти според Комисията по кадастъра

Снимка: Shutterstock

През първите десет месеца на 2022 г. в Армения са регистрирани общо 166 486 сделки с недвижими имоти според Комисията по кадастъра, предаде арменската информационна агенция АРМЕНПРЕС.

Това е увеличение от 3,6% в сравнение със същия период на миналата година. Ръстът на сделките с недвижими имоти е вследствие на увеличено търсене.

"През октомври средната цена на апартаментите в Армения се е увеличила с 12,9% в сравнение с октомври 2021 г. В регионите средният процент е 19,1%“, каза Арман Петросян, заместник-директор на Комисията по кадастъра.

Петросян добави, че пазарът на недвижими имоти е най-бързо реагиращият на процесите, протичащи в икономиката. Тъй като през последните 9 месеца беше отчетен ръст на икономическата активност от 14,1%, това се отрази на покупателната способност и търсенето. Благоприятните ипотечни програми също оказват влияние върху пазара.

Междувременно притокът на чужденци в Армения има съвсем незначително или нулево влияние върху цените на недвижимите имоти, каза Петросян.

"За десетте месеца на 2022 г. чужди граждани са купили едва 1581 недвижими имота. Това са само 3,6% от всички трансакции. Чужденците са се сдобивали предимно с апартаменти, земя или къщи“, каза Петросян.

Повечето чужденци, купили имоти в Армения, са от Русия, следвани от граждани на САЩ и Иран. Най-много чужденци купуват имоти в Ереван, а след столица в списъка е областта Котайк.

Източник: АРМЕНПРЕС / БТА

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.

Свързани новини