16 Декември, 2022 18:15 1 929 23

Руснаците най-много купуват недвижими имоти в Армения

  • армения-
  • имоти-
  • покепка-
  • руснаци

През първите десет месеца на 2022 г. в Армения са регистрирани общо 166 486 сделки с недвижими имоти според Комисията по кадастъра

Руснаците най-много купуват недвижими имоти в Армения - 1
Снимка: Shutterstock

През първите десет месеца на 2022 г. в Армения са регистрирани общо 166 486 сделки с недвижими имоти според Комисията по кадастъра, предаде арменската информационна агенция АРМЕНПРЕС.

Това е увеличение от 3,6% в сравнение със същия период на миналата година. Ръстът на сделките с недвижими имоти е вследствие на увеличено търсене.

"През октомври средната цена на апартаментите в Армения се е увеличила с 12,9% в сравнение с октомври 2021 г. В регионите средният процент е 19,1%“, каза Арман Петросян, заместник-директор на Комисията по кадастъра.

Петросян добави, че пазарът на недвижими имоти е най-бързо реагиращият на процесите, протичащи в икономиката. Тъй като през последните 9 месеца беше отчетен ръст на икономическата активност от 14,1%, това се отрази на покупателната способност и търсенето. Благоприятните ипотечни програми също оказват влияние върху пазара.

Междувременно притокът на чужденци в Армения има съвсем незначително или нулево влияние върху цените на недвижимите имоти, каза Петросян.

Руснаците най-много купуват недвижими имоти в Армения
Снимка: Shutterstock

"За десетте месеца на 2022 г. чужди граждани са купили едва 1581 недвижими имота. Това са само 3,6% от всички трансакции. Чужденците са се сдобивали предимно с апартаменти, земя или къщи“, каза Петросян.

Повечето чужденци, купили имоти в Армения, са от Русия, следвани от граждани на САЩ и Иран. Най-много чужденци купуват имоти в Ереван, а след столица в списъка е областта Котайк.

Източник: АРМЕНПРЕС / БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1944

    11 4 Отговор
    Скоро орките е си купуват само дачи в къмгънсан в северна корея. другаде ше ги посрещаме с камъни и дърве като на шипка турския аскер. да им е честито.

    Коментиран от #7

  • 2 Имам си една теория:

    13 2 Отговор
    Тъй като руският народ винаги е бил, е, и ще живее подтиснат, бедно, безправно мигрира в съседните държави, особено в пограничните райони. Постепенно се създава руско малцинство, което не е обичано от местното население и са налагани някакви ограничения спрямо тях. Майка Русия обаче се застъпва за тях и идва да ги "освобождава" от време на време. Самите руски войници са се учудвали кого и защо освобождават като "поробените" живеят по-добре от тях. Това го е писал Достоевски за българите които според войниците "обикновените селяни живеят по-добре и от нашия помещик". През ВСВса се чудили защо немците са ги нападнали, а живеят с невиждан за тях стандарт. Същото казват и за украинците сега и крадат дори употребявано женско бельо.

    Коментиран от #6

  • 3 Стига с тия руснаци!

    8 6 Отговор
    Кажете за украинците. Политическият наследник на Ангела Меркел казва, че бежанците от Украйна са на социален туризйм в ЕУвропа!!!! Защо не го коментирате? Защо бургазлии не могат да се доберат до моловете от украинки? Защо при нас има настанени украинки и идват господа с коли уау да ги вземат и докарват?
    Саимо за Русия говорите. Срам ли ви е, или не са ви интересни украинците? На тях само оръжие ще изпращаме?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бесен- _Язовец

    7 5 Отговор
    Говори се, че цените на юртите в Монголия са скочили петорно от началото на Специалната военна операция поради увеличено търсене от руски клиенти. Интересът не секва и цените продължават да растат а монголски брокери прогнозират, че до Нова година ще има рекорден брой сделки.

    Коментиран от #9

  • 6 това е и вярно и не

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Имам си една теория:":

    Да се търси ПРЯКА връзка между богатството на руските селяни и българските или други, без да се отчитат икторически, географски и други фактори, е НЕСЪСТОЯТЕЛНО. И руснаците са ни освобождавали от турско РОБСТВО, защото сме били подтиснати административно, духовно, политически под друга вяра и закони - спомнете си, което знаете по история, а не защото селяните са имали по две крави повече.

    Коментиран от #14, #21

  • 7 сигурен ли си?

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "1944":

    Какво каза селски, така както се очертава, ще стане само че с укрите!

    Коментиран от #16

  • 8 Баба Ванга

    9 3 Отговор
    Името Владимир е съдбовно за Русия. Княз Владимир я покръсти, Владимир Илич стартира разпадането на руската империя а Владимир Владимирович ще я довърши!

    Коментиран от #11

  • 9 стоян георгиев

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен- _Язовец":

    Така е, много украинци ще се заселят там и в Сибир, защото предпочитат да живеят на тези места, отколкото в Покрайна.
  • 10 Ихтамнет

    8 2 Отговор
    Значи скоро да се очаква арменските нацистити да започнат да подтискат мирните руснаци
  • 11 Нострадамус

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Баба Ванга":

    Напротив, Русия ще стане по-силна и велика, НПО- тата с обратните се изнесоха, това е гаранция за успех...

    Коментиран от #12, #18

  • 12 Истината

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Нострадамус":

    Всички мечти за величието на Русия винаги завършват с купони за хляб.
  • 13 Руска поговорка

    7 2 Отговор
    Най-хубаво е не там където ни няма а там където никога не сме били!
  • 14 Сега

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "това е и вярно и не":

    Путин казва: там където има и един руснак, това е руска земя и ние трябва да я освободим. У нас има около 100 000 жилища купени от руснаци, може и тук да дойде да ги освобождава. Проблемът е, че руснаците определено им харесва да живеят в чужбина и не искат в Матушка защото РФ не е социална държава, има много корупция, престъпност, нисък стандарт на живот липсват канализация и много други неща, бил съм там(в СССР).

    Коментиран от #17

  • 15 Развийш ли

    3 0 Отговор
    Няма вечни диктатури съответно и диктатори
  • 16 1944

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "сигурен ли си?":

    укрите съсипаха матушката ви безвъзвратно. аре бегай в могилизационния център в улан уде. бързо им свършва матрияла.
  • 17 Грешна ти е информацията

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сега":

    Не са 100 000, а 500 000! Повечето от собствениците са бивши или настоящи руски генерали и полковници! Сещай се до какво може да доведе това, благодарение на нашите продажни политици!
  • 18 1944

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Нострадамус":

    кремъл е пълен с обратни. за матушката ти е нормално да търси мъжки ласки. ко да праиш ... традиции.
  • 19 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    1 2 Отговор
    Грешно Седларова, Руснаците и Украинците купуват най много недвижими имоти в, :) Турция, населени места нема да посочвам поради обозрими причини.
  • 20 И в Грузия е така!

    3 1 Отговор
    Руснаците първо ги бомбардираха, после им взеха Абхазия и Осетия, а сега стотици хиляди се заселват в Грузия! Скоро и нея ще я "освободят"!
  • 21 Чета историята, но

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "това е и вярно и не":

    не тая която съм учил преди 50г. в училище. След Кримската война руснаците разбират, че не могат да превземат Проливите по море въпреки разгрома на турския флот от Нахимов в Синопското сражение и затова тръгват по суша да ни "освободят" и да превземат Цариград. Спира ги английския флот разположен в Босфора.
  • 22 Как

    5 0 Отговор
    Не купуват само в русия. Навсякъде другаде купуват като бесни.
  • 23 Иванов

    0 0 Отговор
    Няма лошо да купуват където поискат но кажете кои руснаци купуват,почтените ли такива които искат да избягат от престъпния режим,или за да заобикалят санкциите