Отидете към основна версия

1 079 9

Десетки жени протестираха в Афганистан срещу забраната за образование

  • афганистан-
  • талибани-
  • жени-
  • протест

Решението на талибаните да забранят на момичетата и жените да посещават училище и университет предизвика силна международна опозиция

Снимка: БГНЕС

Десетки афганистански момичета и жени, предимно студентки, излязоха по улиците в западната част на Херат в събота, за да протестират срещу въведената от талибаните забрана жените да получават образование, предаде ДПА.

Протестиращите, разделени на малки групи, скандираха "Образованието е наше право" и се събраха пред канцеларията на управителя на провинцията. Силите на талибаните се опитаха да ги разпръснат с водни оръдия, палки и бухалки. На кадри от видеозаписи от мястото на събитието се вижда как пожарна кола пръска протестиращите с вода, която очевидно е била смесена с някакви химикали.

Решението на талибаните да забранят на момичетата и жените да посещават училище и университет предизвика силна международна опозиция.

Жители на Кабул съобщиха за силно талибанско военно присъствие в града, което да потуши евентуални протести. Съобщава се, че най-малко една жена е изчезнала след протеста в столицата в четвъртък.

Министърът на висшето образование на талибаните оправда забраната за университетско образование за жени с това, че студентките не спазвали строгите правила за обличане, посещавали занятията без придружител от мъжки пол и се смесвали със студенти от мъжки пол.

Жените и момичетата са до голяма степен изключени от обществения живот, откакто талибаните завзеха властта през август миналата година.

В друга стъпка, ограничаваща правата на жените, афганистанското министерство на икономиката нареди на всички национални и международни неправителствени организации да преустановят работата на служителките си до второ нареждане.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви снощи, че е "дълбоко загрижен, че забраната на талибаните за жени, които доставят хуманитарна помощ в Афганистан, ще наруши жизненоважната и животоспасяваща помощ за милиони хора". "Жените заемат централно място в хуманитарните операции по целия свят", написа Блинкън в "Туитър". "Това решение може да бъде опустошително за афганистанския народ", добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: