Last news in Fakti

25 Декември, 2022 09:40 1 078 9

Десетки жени протестираха в Афганистан срещу забраната за образование

  • афганистан-
  • талибани-
  • жени-
  • протест

Решението на талибаните да забранят на момичетата и жените да посещават училище и университет предизвика силна международна опозиция

Десетки жени протестираха в Афганистан срещу забраната за образование - 1
Снимка: БГНЕС

Десетки афганистански момичета и жени, предимно студентки, излязоха по улиците в западната част на Херат в събота, за да протестират срещу въведената от талибаните забрана жените да получават образование, предаде ДПА.

Протестиращите, разделени на малки групи, скандираха "Образованието е наше право" и се събраха пред канцеларията на управителя на провинцията. Силите на талибаните се опитаха да ги разпръснат с водни оръдия, палки и бухалки. На кадри от видеозаписи от мястото на събитието се вижда как пожарна кола пръска протестиращите с вода, която очевидно е била смесена с някакви химикали.

Решението на талибаните да забранят на момичетата и жените да посещават училище и университет предизвика силна международна опозиция.

Десетки жени протестираха в Афганистан срещу забраната за образование
Снимка: БГНЕС

Жители на Кабул съобщиха за силно талибанско военно присъствие в града, което да потуши евентуални протести. Съобщава се, че най-малко една жена е изчезнала след протеста в столицата в четвъртък.

Министърът на висшето образование на талибаните оправда забраната за университетско образование за жени с това, че студентките не спазвали строгите правила за обличане, посещавали занятията без придружител от мъжки пол и се смесвали със студенти от мъжки пол.

Жените и момичетата са до голяма степен изключени от обществения живот, откакто талибаните завзеха властта през август миналата година.

В друга стъпка, ограничаваща правата на жените, афганистанското министерство на икономиката нареди на всички национални и международни неправителствени организации да преустановят работата на служителките си до второ нареждане.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви снощи, че е "дълбоко загрижен, че забраната на талибаните за жени, които доставят хуманитарна помощ в Афганистан, ще наруши жизненоважната и животоспасяваща помощ за милиони хора". "Жените заемат централно място в хуманитарните операции по целия свят", написа Блинкън в "Туитър". "Това решение може да бъде опустошително за афганистанския народ", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    3 6 Отговор
    В Афганистан е забранено за жени, пък на Запад е забранено за бедните - има баланс в света. хах

    Коментиран от #6

  • 2 редник

    5 0 Отговор
    "Министърът на висшето образование на талибаните оправда забраната за университетско образование за жени с това, че студентките не спазвали строгите правила за обличане, посещавали занятията без придружител от мъжки пол и се смесвали със студенти от мъжки пол."

    И това в кой век става?...
  • 3 я елате пиленца

    0 6 Отговор
    Като им надуят коремите и ще се образоват набързо
  • 4 Гост

    7 0 Отговор
    Не ги съжалявам...живяха при друго управление...видяха как е...нищо не направиха да запазят това което имаха....прост народ....кофти казано ...но е така...

    Коментиран от #7, #8

  • 5 мхм

    1 2 Отговор
    какво ли толкоз носи едно образование от талибанска държава, че се натискат за него или цялата робота е да "изчезнат" с някой талибанин
  • 6 Гочо

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Дълбоко промит си....на Запад не може да умреш от глад...Всеки магазин изнася отпред продукти които скоро им свършва годността....само трябва да отидеш и да се нахраниш,...ама явно навън от БГ не си излизал...
  • 7 редник

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    "Не ги съжалявам...живяха при друго управление...видяха как е...нищо не направиха да запазят това което имаха....прост народ....кофти казано ...но е така..."

    Това също и за нас се отнася, нали?...
  • 8 Факт

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Жените поне имаха желание да се борят, ала от мъжете им не става нищо. Уж трябваше да ги пазят, оръжията бяха при тях, ала ги предадоха на талибаните. А какво да кажем за Украйна, дето и мъжете, и жените се гордеят с това, че политиците им продадоха страната на чужди интереси. Уж разликата между руснаци и украинци била, че вторите били способни на свое мнение и мислели демократично? А досега колко руснаци глобиха и затвориха, колко избягаха гонени, дори тези, които останаха, продължават тук-там да протестират срещу принудителната мобилизация! А за украинец да протестира срещу политиците си още нищо не съм чел. Брей бре, толкова ли добре живеят там??? Ако не срещу натрупаните космически дългове, ако не срещу забраните да се придвижват и затворените граници, можеха поне да протестират срещу нежеланието на политиците си да преговарят за мир. За какво още се бият, за един Крим, дето никога, АБСОЛЮТНО НИКОГА, не е бил украински, а е бил максимум само автономна област към Украйна, но с отделен парламент и независими решения. Колко пъти още преди 2014 четох, че само влизат в пререкания с Киев и недоволстват от най-корумпираното правителство на света, дето и компаньонките си вкара в парламента. Не от европейският курс, а от корупцията недоволстваха! Ала толкова години вече и нещото, дето претендира да е украинец си мълчи и ни протест, ни чудо. А там вече ни жени, ни мъже учат, ала ние ще мислим за афганистанките. Но кой каквото си надроби, това ще е. Може би затов
  • 9 Студопор

    0 3 Отговор
    Интересно кой написа плакатите на неграмотните жени... ☺️
Новини по държави: