Отидете към основна версия

1 004 19

Норвегия дава 250 000 USD за разминиране на Камбоджа

  • камбоджа-
  • норвегия-
  • мини-
  • разминиране-
  • проект-
  • пари

Проектът цели разминиране на провинция Бантеай Меанчей

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Норвегия е осигурила над 250 000 долара безвъзмездна помощ в подкрепа на камбоджански хуманитарен проект за разминиране в провинция Бантеай Меанчей. Споразумението за партньорство и сътрудничество беше подписано днес в Пномпен от Хенг Ратана – генерален директор на Камбоджанския център по разминиране, и Руне Кристиан Дале-Андерсен – директор на Норвежката организация за помощ на Камбоджа, съобщава БТА.

Безвъзмездната помощ ще бъде използвана за инспекция и прочистване на противопехотни мини и останки от експлозиви от времето на войната в тази северозападна камбоджанска провинция.

Според Камбоджанския център по разминиране, в рамките на проекта, подкрепен от норвежкото министерство на външните работи чрез Норвежката организация за помощ на Камбоджа, центърът ще мобилизира 11 екипа по разминиране, за да продължи настоящия проект, приключил през юни 2022 г., с още 3 месеца през 2023 г., считано от 1 януари до 31 март. Целта е прочистване и пълно освобождаване от мини на 2 520 000 квадратни метра в провинция Бантеай Меанчей.

Освен това, правителството на Германия се е ангажирало да подкрепи Камбоджанския център по разминиране чрез Норвежката организация за помощ на Камбоджа с около 2 милиона долара за период от 18 месеца, през които ще бъде изпълнен проект по инспекция и разминиране.

Хенг Ратана благодари на правителството на Норвегия и по-специално на Норвежката организация за помощ на Камбоджа за тяхната помощ и подкрепа за усилията на Камбоджа да постигне целта за пълно разминиране до 2025 г.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини