Отидете към основна версия

1 404 17

Евросъюзът отпусна значителна сума пари на Молдова

  • ес-
  • молдова-
  • помощ-
  • пари-
  • заем

Заемът е в размер на 250 млн. EUR

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейският съюз ще отпусне 250 млн. EUR финансова помощ за Молдова през следващата година, съобщиха от Делегацията на ЕС пред журналисти в Кишинев.

Молдова преживява енергийна криза поради нарастващите цени на енергията. На този фон антиправителствените митинги преминаха в цялата страна, най-масовите от тях бяха в Кишинев. Протестиращите са възмутени от безпрецедентното поскъпване на газта, другите енергийни ресурси и храните, както и от високата инфлация и падащия стандарт на живот. Демонстрантите обвиняват властите, че не могат да се справят с кризата, посочват рекордната за последните 20 години инфлация. Ръководството на страната е критикувано за нежеланието си да договори по-добри цени на газа с Русия, както и за политически натиск върху представители на опозицията.

„Завършваме още една година, пълна с предизвикателства и успехи, като потвърждаваме намерението на ЕС да продължи да подкрепя проевропейските стремежи на Молдова. През следващия период ЕС ще предостави на Молдова финансова подкрепа в размер на 250 млн. EUR“, се казва в съобщението на дипломатическото ведомство.

Съобщава се също, че ЕС планира да инвестира от 150 до 170 млн. EUR в енергийната, транспортната и медицинската инфраструктура на републиката.

По-рано министърът на финансите Думитру Будянски каза, че държавният бюджет на страната през 2022 г. е получил около 671 млн. EUR в рамките на Платформата за подкрепа на Молдова.

Ръководителят на Министерството на финансите отбеляза, че през следващата година Молдова ще получи външна помощ в размер на 16,87 милиарда леи (над 870 млн. USD), една четвърт от тази сума ще бъде безвъзмездна помощ.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: