Отидете към основна версия

4 301 30

Европа притиска Китай

  • тестове-
  • коронавирус-
  • китай-
  • пристигащи

Редица европейски държави настояват да бъдат въведени тестове за коронавирус за пристигащи от Китай

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В неделя Франция призова партньорите си от Европейския съюз да тестват китайските пътници за Covid-19 на фона на епидемия, обхванала азиатска държава, предаде Ройтерс. Освен Франция, само Италия и Испания също изискват подобни тестове в рамките на 27-членния съюз, като здравните служители от целия единен блок не успяха миналата седмица да се договорят за съвместен курс относно пътуващите от Китай, уточнява БНР.

От неделя Франция изисква пътниците от Китай да предоставят отрицателен резултат от тест за Covid -19 по-малко от 48 часа преди заминаването и ще тества на случаен принцип тези, които пристигат.

"Франция ще настоява тази методология да се прилага в целия ЕС“, каза министърът на здравеопазването Франсоа Браун, докато той и министърът на транспорта Клемент Бон проверяваха новите процедури на парижкото летище "Шарл дьо Гол" (летище Роаси).

Попитан за факта, че китайски пътник с Covid-19 може за момента да кацне в друга държава от ЕС и след това да пътува непроверен до Франция, Бон каза: "Ето защо трябва да се координираме в целия ЕС), за да бъдем по-ефективни".

След като Китай държа границите си почти напълно затворени в продължение на три години, налагайки строг режим на локдауни и безмилостни тестове, Пекин внезапно обърна курса си по отношение на Covid-19 и инфекциите се разпространиха бързо през последните седмици.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: