Отидете към основна версия

1 517 5

Фламандски градове в Белгия са под натиск от нарастващ брой бездомници

  • белгия-
  • бездомници-
  • фламандски градове

По-малки населени места като Херенталс, Тьорнхаут и Синт-Тройден с население между 25 и 45 хиляди, изчерпват местата си в приемните центрове

Снимка: Shutterstock

Не само големите фламандски градове се борят с все по-големия брой бездомници. По-малки населени места като Херенталс, Тьорнхаут и Синт-Тройден с население между 25 и 45 хиляди, изчерпват местата си в приемните центрове, предаде агенция Белга.

Тези по-малки фламандски градове ги сполетява съдбата на Антверпен, Гент и Брюксел, където броят на бездомниците расте. Само в Гент има 2000 бездомници. Експерти отдават ръста на редица фактори, в това число войната в Украйна, инфлацията и растящите цени на енергията. Най-големият фактор може би е недостига на места за живеене. Наемите продължават да растат и над 18 000 души са в списък на чакащите за социално подпомагане за настаняване.

Представители на местните власти и експерти обвиняват фламандския министър на жилищното настаняване Матиас Дипенделе, че не взима достатъчно на сериозно проблема.

"Хотелите са крайният ни вариант. Но дори ние не можем да подслоним всички", каза кметът на Херенталс Мин Ван Олмен за местно списание. "Виждам много празни къщи на пазара... Всички тези празни къщи, при положение че семейства с деца остават на улиците. Това ме кара да мисля, че има нещо сгрешено в нашето общество", добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: