25 Януари, 2023 16:20 1 489 5

Фламандски градове в Белгия са под натиск от нарастващ брой бездомници

  • белгия-
  • бездомници-
  • фламандски градове

По-малки населени места като Херенталс, Тьорнхаут и Синт-Тройден с население между 25 и 45 хиляди, изчерпват местата си в приемните центрове

Фламандски градове в Белгия са под натиск от нарастващ брой бездомници - 1
Снимка: Shutterstock

Не само големите фламандски градове се борят с все по-големия брой бездомници. По-малки населени места като Херенталс, Тьорнхаут и Синт-Тройден с население между 25 и 45 хиляди, изчерпват местата си в приемните центрове, предаде агенция Белга.

Тези по-малки фламандски градове ги сполетява съдбата на Антверпен, Гент и Брюксел, където броят на бездомниците расте. Само в Гент има 2000 бездомници. Експерти отдават ръста на редица фактори, в това число войната в Украйна, инфлацията и растящите цени на енергията. Най-големият фактор може би е недостига на места за живеене. Наемите продължават да растат и над 18 000 души са в списък на чакащите за социално подпомагане за настаняване.

Представители на местните власти и експерти обвиняват фламандския министър на жилищното настаняване Матиас Дипенделе, че не взима достатъчно на сериозно проблема.

"Хотелите са крайният ни вариант. Но дори ние не можем да подслоним всички", каза кметът на Херенталс Мин Ван Олмен за местно списание. "Виждам много празни къщи на пазара... Всички тези празни къщи, при положение че семейства с деца остават на улиците. Това ме кара да мисля, че има нещо сгрешено в нашето общество", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 1 Отговор
    А глупавите бежанци плащат луди пари да идат там.
  • 2 До кмета Мин Ван Олмен

    14 2 Отговор
    Г-н кмете, просто съвременния модел на либерастки капитализъм отдавна е изчерпал своите възможности и няма нищо общо с лозунгите на буржоазната революция: СВОБОДА, БРАТСТВО, РАВЕНСТВО! Без държавна регулация обществата не могат да просперират. Само, че глобалните либерасти не искат намеса на държавата в икономиката, но при най - малката криза реват за държавни помощи, което представлява наливане на пари от бедните на богатите.
  • 3 Ето истинския вид на Европката.

    10 2 Отговор
    С такива васални на фащ полЮтици, унищожават всичко в името на господарското благополучие. Давай, налагай още санкциЙ и резултатът ще е още по - голям. Типично самоубийство. Края на евроатлантическатагейтащина.
  • 4 Е то

    7 1 Отговор
    При тия безбожни ипотеки и наеми, напълно е нормално !
  • 5 Хмм

    7 1 Отговор
    Семействата с деца са обикновено пришълци от Изтока! Хората на които са тези къщи искат също пари за тях. Искат наем! Как ще ги накарат да си дадат имота за благотворителност на човекоподобни, не от нашата цивилизация?!
Новини по държави: