Отидете към основна версия

1 270 14

До 65 000 души може да стигне броят на нелегалните мигранти във Великобритания

  • великобритания-
  • мигранти-
  • брой-
  • прогноза

Това е с 45% повече спрямо 2022 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Около 65 000 нелегални мигранти може да пристигнат в Обединеното кралство тази година, което е с 45% повече от рекорда за 2022 г. Правителството на премиера Риши Сунак е готово да предприеме драстични мерки, до и включително оттегляне от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), за да постави ситуацията под контрол, съобщи The Sunday Times.

В оценките си изданието се позовава на система за компютърна симулация, която по отношение на 2022 г. прогнозира резултат от 45 000 нелегални мигранти, като е сгрешила с 600 души.

Според The ​​Sunday Times на теория ситуацията с нелегалната миграция може да се подобри, ако всички мерки, обявени от Сунак през декември 2022 г., влязат в сила. По-специално, министър-председателят обеща да промени миграционните правила по такъв начин, че незабавно да експулсира всички незаконно влезли в страната. В същото време на депортираните лица ще бъде забранено да получат право да останат в Обединеното кралство в бъдеще. Законопроектът, който ще въведе по-строги имиграционни правила, трябва да бъде внесен в парламента в началото на годината.

Правителството също така се надява да приложи програма, стартирана от кабинета на Борис Джонсън, за изпращане на търсещи убежище в Руанда, които са използвали незаконни начини за влизане в Обединеното кралство. През юни миналата година ЕСПЧ реши да спре прилагането на тази схема. В тази връзка Лондон възнамерява да се опита да действа в рамките на международните си задължения, но не изключва да напусне ЕСПЧ, ако решенията му не позволят на Лондон самостоятелно да прилага миграционната си политика.

"Министър-председателят даде да се разбере, че иска да въведе законодателство, което ще вземе предвид нашите международни задължения. Този законопроект ще бъде възможно най-съгласуван с разпоредбите на международното право. Ние разширяваме границите по отношение на това, което можем законно направи, оставайки при това от членовете на ЕСПЧ. И ние сме уверени, че когато се стигне до проверка на това в съдилищата, ще спечелим", цитира The Sunday Times източник, близък до правителствения ръководител.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: