Отидете към основна версия

749 6

Италианският президент Матарела призова ЕС да предприеме действия след гибелта на мигранти

  • италия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • загинали-
  • лодка-
  • италианският президент-
  • матарела -
  • ес -
  • мерки

В изявление, в което изразява болка за жертвите, държавният глава призова за "силeн ангажимент на международната общност за премахване на основните причини за мигрантските потоци

Снимка: АНСА

Италианският президент Серджо Матарела призова Европейския съюз да въведе колективен механизъм, който да отговаря за търсещите убежище след трагедията с лодка край Калабрия вчера, при която загинаха десетки мигранти, предаде италианската агенция АНСА.

В изявление, в което изразява болка за жертвите, държавният глава призова за "силeн ангажимент на международната общност за премахване на основните причини за мигрантските потоци: войните, преследванията, тероризмът и територии, станали неблагоприятни за живот поради изменението на климата".

"Също толкова важно е ЕС най-накрая да поеме конкретна отговорност за управлението на феномена с мигрантите, за да ги спаси от трафикантите на хора чрез преки усилия по въпроса за миграционната политика", добави Матарела.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е "дълбоко натъжена от ужасното корабокрушение край бреговете на Калабрия". Тя написа в Туитър, че последвалата загуба на живота на невинни мигранти е трагедия.

"Всички заедно трябва да положим двойно повече усилия за спазване на Пакта за миграцията и убежището и за Плана за действие за Централното Средиземноморие".

Италианският премиер Джорджа Мелони изрази "дълбока скръб за многото хора, изгубили живота си заради трафикантите на хора".

Тя също така нападна онези, които "спекулират с тези смъртни случаи, след като са възвеличавали илюзията за нерегулирана имиграция", и заяви, че нейното правителство се ангажира да "възпрепятства отплаването" на лодките с мигранти, за да се избегнат подобни трагедии. Правителството на Мелони се опитва да обезкуражи неправителствени организации да изпращат в Средиземно море кораби, които да търсят и спасяват мигранти, като твърди, че те насърчават опасните опити за пресичане на морето, и прие указ, регулиращ дейността им.

Ели Шлайн, новоизбраният лидер на опозиционната левоцентристка Демократическа партия (ДП), заяви, че корабокрушението ще тежи на съвестта на правителството, след като е "одобрило указ, който възпрепятства спасителните операции по море".

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: