27 Февруари, 2023 21:00 748 6

Италианският президент Матарела призова ЕС да предприеме действия след гибелта на мигранти

  • италия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • загинали-
  • лодка-
  • италианският президент-
  • матарела -
  • ес -
  • мерки

В изявление, в което изразява болка за жертвите, държавният глава призова за "силeн ангажимент на международната общност за премахване на основните причини за мигрантските потоци

Италианският президент Матарела призова ЕС да предприеме действия след гибелта на мигранти - 1
Снимка: АНСА

Италианският президент Серджо Матарела призова Европейския съюз да въведе колективен механизъм, който да отговаря за търсещите убежище след трагедията с лодка край Калабрия вчера, при която загинаха десетки мигранти, предаде италианската агенция АНСА.

В изявление, в което изразява болка за жертвите, държавният глава призова за "силeн ангажимент на международната общност за премахване на основните причини за мигрантските потоци: войните, преследванията, тероризмът и територии, станали неблагоприятни за живот поради изменението на климата".

Италианският президент Матарела призова ЕС да предприеме действия след гибелта на мигранти
Снимка: Shutterstock

"Също толкова важно е ЕС най-накрая да поеме конкретна отговорност за управлението на феномена с мигрантите, за да ги спаси от трафикантите на хора чрез преки усилия по въпроса за миграционната политика", добави Матарела.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е "дълбоко натъжена от ужасното корабокрушение край бреговете на Калабрия". Тя написа в Туитър, че последвалата загуба на живота на невинни мигранти е трагедия.

"Всички заедно трябва да положим двойно повече усилия за спазване на Пакта за миграцията и убежището и за Плана за действие за Централното Средиземноморие".

Италианският премиер Джорджа Мелони изрази "дълбока скръб за многото хора, изгубили живота си заради трафикантите на хора".

Тя също така нападна онези, които "спекулират с тези смъртни случаи, след като са възвеличавали илюзията за нерегулирана имиграция", и заяви, че нейното правителство се ангажира да "възпрепятства отплаването" на лодките с мигранти, за да се избегнат подобни трагедии. Правителството на Мелони се опитва да обезкуражи неправителствени организации да изпращат в Средиземно море кораби, които да търсят и спасяват мигранти, като твърди, че те насърчават опасните опити за пресичане на морето, и прие указ, регулиращ дейността им.

Ели Шлайн, новоизбраният лидер на опозиционната левоцентристка Демократическа партия (ДП), заяви, че корабокрушението ще тежи на съвестта на правителството, след като е "одобрило указ, който възпрепятства спасителните операции по море".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбaза

    5 1 Отговор
    Защо заловените мигранти не се устройват на работа незабавно?
    Примерно тунела под Шипка някой трябва да го копае.
  • 2 хммм

    2 1 Отговор
    да ги потапя с торпеда ли??
  • 3 Бай Иван

    7 1 Отговор
    Отвратен съм от това лицемерие на западните политици-сатанисти! Точно те със своята безогледна алчност и раболепие пред Вашингтон унищожиха държавността в Северна Африка! такива цветущи държави, като Либия, кой ги нападна и унищожи? Кой организира метежите с име "Арабска пролет"? Кой нападна и унищожи Либия Авганистан, Ирак? Кой съсипа Сирия?Кой изби толкова африканци и араби и подложи на огън родните им огнища и ги принуди да търсят спасение , въпреки огромните рискове за живота им! Сега вижте, колко сме хуманни и потресени! Вие сте виновниците и няма да спрете докато Русия не ви натрие наглите муцуни!
  • 4 Да, да

    2 2 Отговор
    ЕС да предприеме действия. Само че е малко късно. Я да си припомним кога почна истинското мигрантско преселение от Близкия Изток и Африка. Не е трудно - започна след разпарчетосването на Ирак, Аганистан, Либия Сирия, Йемен в епохата на Нов Световен Атлантически Ред с активното участие на военно-престъпната организация НАТО
  • 5 Двуличници

    2 1 Отговор
    на ден умират по няколко стотин украинеца повярвали във фашизма. Всичко е подготвяно от запада поне от 20 години.
  • 6 епъ

    0 0 Отговор
    Както казват в Милано-Вафанкуло...
Новини по държави: