Отидете към основна версия

2 330 47

Япония разработва нова ракета

  • япония-
  • ракета-
  • разработка

Изпълнител на проекта ще бъде Mitsubishi Electric

Снимка: ЕРА/БГНЕС

До 2027 г. Япония възнамерява да разработи нова противоракета за комплекса Type-03, която ще може да прихваща хиперзвукови ракети и да допълва сегашната двустепенна система за противоракетна отбрана с още един междинен слой. Ракетната система може да бъде готова за разгръщане до 2030 г., съобщи вестник Nikkei, позовавайки се на свои източници.

По предварителни данни, изпълнител на проекта ще бъде Mitsubishi Electric, която през фискалната 2023 г. (бел. ред. чието начало в Япония е през април) ще започне тестова работа за модернизиране на системата за противоракетна отбрана Type-03. До 2027 г. се планира да се разработи актуализиран софтуер за него, а до 2030 г. - пълноценно оборудване, включително навигационна система и пускови установки.

Новата ракета, както се очаква от японското правителство, ще може да прихваща хиперзвукови ракети и да осигурява още едно – трето ниво на противоракетна отбрана. Япония има двустепенна система за противоракетна отбрана. Корабите, оборудвани със системи Aegis, са въоръжени с ракети-прехващачи SM-3, които поразяват балистична ракета в средния етап на траекторията. В случай на повреда ще бъде задействано второто ниво на противоракетната отбрана с помощта на комплексите Patriot PAC-3 и Type-03, способни да прехванат ракетата на последния етап от полета.

Япония обаче се опасява, че Руската федерация и Китай разполагат с напреднали технологии в областта на хиперзвуковите планери, които според Токио могат да летят по променлива траектория на малка височина. Това ги прави неуязвими както за първото ниво на противоракетната отбрана на базата на противоракетите SM-3, защото летят твърде ниско за тях, така и за второто ниво на базата на системите Patriot PAC-3 и Type-03, тъй като те летят твърде високо за тях. Новата противоракета, както се очаква, ще бъде предназначена за прихващане на хиперзвукови ракети не на последния етап от полета, а на по-далечно разстояние.

Системи за противоракетна отбрана с нови ракети могат да бъдат разположени на 14 обекта в Япония. Вариантите включват база на отдалечените острови Нансей на югозапад от основната част на страната, по-специално базата на Силите за самоотбрана на остров Йонагуни, разположен на 110 км от Тайван, въоръжен конфликт, от който Токио се страхува. Друг вариант е остров Ишигаки близо до Йонагуни. Задачите на подразделенията с такива системи за противоракетна отбрана, които могат да бъдат разположени в други части на страната, ще бъдат не само защитата на отдалечени острови, но и критични инфраструктурни обекти, включително атомни електроцентрали.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: