Отидете към основна версия

3 354 15

Скопие: ЕС И САЩ да пратят съдии и прокурори в Северна Македония

  • северна македония-
  • съдии-
  • прокурори-
  • сащ-
  • ес

Усилията на САЩ за борба с корупцията няма да допринесат за нейното намаляване, смятат анкетираните

Снимка: БГНЕС

Почти половината от гражданите на Република Северна Македония - 47,8 процента, смятат, че международната общност трябва да участва в процеса на избор на съдии и прокурори в страната, според последното проучване на общественото мнение, проведено от Института за политически изследвания в Скопие за предаването Детектор по телевизия Сител, разкрива БТА.

Разбивката на етнически принцип показва, че така смятат 62,4% от етническите албанци, докато такава убеденост имат 42,7 процента от представителите на македонската общност, участвали в изследването.

Около 50,9% от анкетираните са на мнение, че в някои нашумели съдебни дела в страната трябва да се включват прокурори от чужбина, а 35,1% смятат, че това не е нужно. Повече от три четвърти от анкетираните - 78,6 процента смятат, че трябва да се провери имуществото на съдиите, както и съдебните дела, в които са участвали под наблюдението на международната общност, а 10,7 процента смятат, че проверката на съдиите не е нужна. Детайлният анализ показва, че около 82 процента от служителите в частния сектор и самонаетите, както и земеделските производители подкрепят проверка в съдебната система, докато сред служителите в публичния сектор този процент пада до 77, като най-нисък е сред студентите - 75 процента.

Над половината от анкетираните - 53,2 процента, смятат, че чуждестранни експерти трябва да се включат в работата на Комисията за борба с корупцията.

Мнозинството от анкетираните смятат, че усилията на САЩ за борба с корупцията няма да допринесат за нейното намаляване. На това мнение са 46 процента от анкетираните, а 38,7 процента от тях смятат, че усилията на САЩ ще допринесат на намаляване на корупцията.

Проучването на общественото мнение е проведено в периода от 1 до 4 февруари от Института за политически изследвания Скопие при представителна извадка от 1115 респонденти.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: