Last news in Fakti

5 Март, 2023 22:14 3 345 15

Скопие: ЕС И САЩ да пратят съдии и прокурори в Северна Македония

  • северна македония-
  • съдии-
  • прокурори-
  • сащ-
  • ес

Усилията на САЩ за борба с корупцията няма да допринесат за нейното намаляване, смятат анкетираните

Скопие: ЕС И САЩ да пратят съдии и прокурори в Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

Почти половината от гражданите на Република Северна Македония - 47,8 процента, смятат, че международната общност трябва да участва в процеса на избор на съдии и прокурори в страната, според последното проучване на общественото мнение, проведено от Института за политически изследвания в Скопие за предаването Детектор по телевизия Сител, разкрива БТА.

Разбивката на етнически принцип показва, че така смятат 62,4% от етническите албанци, докато такава убеденост имат 42,7 процента от представителите на македонската общност, участвали в изследването.

Около 50,9% от анкетираните са на мнение, че в някои нашумели съдебни дела в страната трябва да се включват прокурори от чужбина, а 35,1% смятат, че това не е нужно. Повече от три четвърти от анкетираните - 78,6 процента смятат, че трябва да се провери имуществото на съдиите, както и съдебните дела, в които са участвали под наблюдението на международната общност, а 10,7 процента смятат, че проверката на съдиите не е нужна. Детайлният анализ показва, че около 82 процента от служителите в частния сектор и самонаетите, както и земеделските производители подкрепят проверка в съдебната система, докато сред служителите в публичния сектор този процент пада до 77, като най-нисък е сред студентите - 75 процента.

Над половината от анкетираните - 53,2 процента, смятат, че чуждестранни експерти трябва да се включат в работата на Комисията за борба с корупцията.

Мнозинството от анкетираните смятат, че усилията на САЩ за борба с корупцията няма да допринесат за нейното намаляване. На това мнение са 46 процента от анкетираните, а 38,7 процента от тях смятат, че усилията на САЩ ще допринесат на намаляване на корупцията.

Проучването на общественото мнение е проведено в периода от 1 до 4 февруари от Института за политически изследвания Скопие при представителна извадка от 1115 респонденти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    29 9 Отговор
    Маке, ако сюлейман паси не ни беше нарязал Ракетите и Армията, щяхме да декорираме скопие Чудничко!
  • 2 Майна

    34 5 Отговор
    Айде, надзирателите идват!
    Ей това е демокрация!
    Отиваш в една държава и правиш всичко да ти е удобно..
    Това е..
    Ха ха ха ..
    По ,,циониски,,
  • 3 Перо

    25 0 Отговор
    И тази стъкмистика е като другата с преброяването на населението! На всички е ясно, че без биография на заслужил и наследствен македонист, никой не може да заема държавна или общинска служба! Да не говорим за правосъдието, МВР, Президенство, МС и т.н. Зомбирането е гигантско в тая мижава “държава”!

    Коментиран от #12

  • 4 Ученика

    14 10 Отговор
    Какво представлява "ДЪРЖАВАТА" - това е узаконена кражба на труда на обикновения човек от шайка измамници и/или убийци. Това е всяка една държавна администрация. Априори един свободен човек не би трябвало да се подчинява на законите - особено в частта за данъци и такси.

    Коментиран от #9

  • 5 Верно ли

    24 3 Отговор
    Хааайдеее, и бракята си викнаха палача у домА... Тия вървят по нашите стъпки във всеки аспект, па после не били българи :)))
  • 6 хахахахахах

    18 2 Отговор
    горките поканили сатаната на вечеря …
  • 7 Да бе да

    13 1 Отговор
    "Скопие: ЕС И САЩ да пратят съдии и прокурори в Северна Македония"

    А първо влезте в ЕС у после питайте за прокурори ! Щото сега не изглежда много вероятно🤭
  • 8 Хаха

    11 14 Отговор
    Виждате ли, българи юнаци, поредният съсед, който с чужда помощ ще ни задмине след 15-20 години. Първо румънците, сега и македонците. А вие продължавайте да виете как чужда помощ не искате, вън от НАЪО и ЕС и гласувайте за едни и същи години наред. Той поетът си го каза "Не народ, а м...а."

    Коментиран от #11

  • 9 Смех

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ученика":

    Ама ще искаш после заплата, пенсия, здравеопазване, нали ?

    Пък като не ти е толкова на сърце тоя строй, в Африка има изолирани племена. Ходи бери боровинки и живей в храсти тогава.
  • 10 ⚜️Просветен⚜️

    13 0 Отговор
    Да ви пратят и премиер и президент ? Макета залухави!
  • 11 Русенец

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха":

    Извини се веднага на аудиторията,имаш 10 минути!
  • 12 Калпазанин

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Само в тая ли? И колко удобно! кой казва че 47 и кусур %искали надзиратели аджеба, някоя сороската агенция ще да е то цяла Европа се командори от посолствата на обора та и макетата ли няма да сложат чобанин
  • 13 Защо

    1 0 Отговор
    Тези тези прокурори и съдии да не са от българия
  • 14 Уса

    3 1 Отговор
    Искането е основателно.Защото македонците не вярват на собственото правосъдие.Нещата се равиват по сценарии.Първо беше Украйна съсипаха я.България е натикана в нищото от 30 години.Македонците са под албанско робство и искат освобождение
  • 15 Уса

    5 1 Отговор
    От Америка трябва само да искаш,толкова е просто.Пример зеления наркоман с милиардите
Новини по държави: