Отидете към основна версия

8 709 69

Чешка компания трупа успех с надуваеми имитации на военна техника

  • чехия-
  • фирмата инфлатех-
  • град дечин-
  • северна чехия-
  • танк-
  • имитация-
  • надуваеми имитации -
  • военна техника

Фирмата "Инфлатех", базирана в град Дечин, в Северна Чехия, е основана преди осем години и сега произвежда над 30 надуваеми имитации на военна техника, предназначени да заблуждават противника, в това число реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" и танкове "Ейбрамс"

Снимка: Shutterstock

Чешка компания, специализирана в надуваеми имитации на военно оборудване, се превърна в хит на пазара от началото на руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

Фирмата "Инфлатех", базирана в град Дечин, в Северна Чехия, е основана преди осем години и сега произвежда над 30 надуваеми имитации на военна техника, предназначени да заблуждават противника, в това число реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" и танкове "Ейбрамс".

Шефовете на фирмата отказват да потвърдят информациите, че продават директно такива надуваеми имитации на Украйна, изтъквайки, че този въпрос е военна тайна. Но днес те признаха, че производството им е скочило със 100 процента в последните 12 месеца.

"Ние продаваме наши продукти на много правителства по света, не само в Европа, но също и в други страни, в други региони", заяви пред Франс прес Повен Кумаресан, директор по продажбите в компанията.

Той допълни, че около 30 служители на фирмата произвеждат между 30 и 40 надуваеми имитации на оръжия и бойна техника на месец.

Сред продукцията има имитации на танкове, на блиндирани превозни средства, дори на изтребители. Те са произведени от синтетична коприна и се надуват с помпи. Теглото им е между 25 и 49 килограма и има нужда от между двама и четирима души, за да боравят с тях.

Според Кумаресан на компанията са ѝ нужни 72 часа, за да проектира един модел, ако тя разполага с точните планове на оригинала. До две седмици са нужни на фирмата да започне процеса от нулата, тоест без наличните планове на оригинала.

Необходими са били 60 дни, за да се направи и изпрати надуваемо копие на реактивната система за залпов огън "Хаймарс", считано от момента, в който клиентът на компанията, е направил поръчката.

"Инфлатех" досега е разположила десетки фалшиви "Хаймарс". Въпреки че нейните продукти не са оръжия, те също за категоризирани като военен материал и трябва да бъдат одобрени от правителствените власти.

Чешкото правителство обяви миналия месец, че е предоставило на Украйна военна помощ в размер на половин милиард долара от началото на руската инвазия на 24 февруари миналата година.

Войчех Фресер, генерален директор на "Инфлатех", хвали продукцията на компанията и казва, че копията изглеждат като оригиналите. "Ако аз нямам бинокъл и ако съм на разстояние от 150-200 метра, няма да съм в състояние да кажа дали става дума за истинско оръжие или за имитация", казва той.

Моторът, използван за надуване на имитациите, отделя също топлина, която заблуждава инфрачервените датчици на врага.

Шефът на "Инфлатех" казва, че надуваемите имитации струват между 10 000 и 100 000 долара, тоест много по-малко от ракетите, използвани, за да ги унищожават.

"Ако принудя врага да разрушава моя продукт с нещо, което е най-малко четири пъти по-скъпо, но на практика е дори 20 пъти по-скъпо, то аз печеля в икономически план", казва Фресер.

Ръководството на фирмата посочва, че в бъдеще тя планира за разработва и мобилни надуваеми имитации.

"Инфлатех" в началото на съществуването си е работила за развлекателната индустрия. После се е насочила и към играчките и други надуваеми неща, изготвяни по специална поръчка на клиентите.

"Ние произвеждаме съгласно специфичните нужди на клиента, ние не сме електронен магазин, в който бихте могли да избирате стока", казва Фресер.

Той казва, че очаква компанията му да претърпи бърз растеж в идните три години и че няма никакви ограничения в продуктовата гама или производството. "Разбира се, предпочитах да произвеждам детски играчки. Но преди всичко ние трябва да осигурим един безопасен свят", казва Фресер.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания