6 Март, 2023 21:20 8 674 69

Чешка компания трупа успех с надуваеми имитации на военна техника

  • чехия-
  • фирмата инфлатех-
  • град дечин-
  • северна чехия-
  • танк-
  • имитация-
  • надуваеми имитации -
  • военна техника

Фирмата "Инфлатех", базирана в град Дечин, в Северна Чехия, е основана преди осем години и сега произвежда над 30 надуваеми имитации на военна техника, предназначени да заблуждават противника, в това число реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" и танкове "Ейбрамс"

Чешка компания трупа успех с надуваеми имитации на военна техника  - 1
Снимка: Shutterstock

Чешка компания, специализирана в надуваеми имитации на военно оборудване, се превърна в хит на пазара от началото на руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

Фирмата "Инфлатех", базирана в град Дечин, в Северна Чехия, е основана преди осем години и сега произвежда над 30 надуваеми имитации на военна техника, предназначени да заблуждават противника, в това число реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" и танкове "Ейбрамс".

Шефовете на фирмата отказват да потвърдят информациите, че продават директно такива надуваеми имитации на Украйна, изтъквайки, че този въпрос е военна тайна. Но днес те признаха, че производството им е скочило със 100 процента в последните 12 месеца.

"Ние продаваме наши продукти на много правителства по света, не само в Европа, но също и в други страни, в други региони", заяви пред Франс прес Повен Кумаресан, директор по продажбите в компанията.

Той допълни, че около 30 служители на фирмата произвеждат между 30 и 40 надуваеми имитации на оръжия и бойна техника на месец.

Сред продукцията има имитации на танкове, на блиндирани превозни средства, дори на изтребители. Те са произведени от синтетична коприна и се надуват с помпи. Теглото им е между 25 и 49 килограма и има нужда от между двама и четирима души, за да боравят с тях.

Според Кумаресан на компанията са ѝ нужни 72 часа, за да проектира един модел, ако тя разполага с точните планове на оригинала. До две седмици са нужни на фирмата да започне процеса от нулата, тоест без наличните планове на оригинала.

Необходими са били 60 дни, за да се направи и изпрати надуваемо копие на реактивната система за залпов огън "Хаймарс", считано от момента, в който клиентът на компанията, е направил поръчката.

"Инфлатех" досега е разположила десетки фалшиви "Хаймарс". Въпреки че нейните продукти не са оръжия, те също за категоризирани като военен материал и трябва да бъдат одобрени от правителствените власти.

Чешкото правителство обяви миналия месец, че е предоставило на Украйна военна помощ в размер на половин милиард долара от началото на руската инвазия на 24 февруари миналата година.

Войчех Фресер, генерален директор на "Инфлатех", хвали продукцията на компанията и казва, че копията изглеждат като оригиналите. "Ако аз нямам бинокъл и ако съм на разстояние от 150-200 метра, няма да съм в състояние да кажа дали става дума за истинско оръжие или за имитация", казва той.

Моторът, използван за надуване на имитациите, отделя също топлина, която заблуждава инфрачервените датчици на врага.

Шефът на "Инфлатех" казва, че надуваемите имитации струват между 10 000 и 100 000 долара, тоест много по-малко от ракетите, използвани, за да ги унищожават.

"Ако принудя врага да разрушава моя продукт с нещо, което е най-малко четири пъти по-скъпо, но на практика е дори 20 пъти по-скъпо, то аз печеля в икономически план", казва Фресер.

Ръководството на фирмата посочва, че в бъдеще тя планира за разработва и мобилни надуваеми имитации.

"Инфлатех" в началото на съществуването си е работила за развлекателната индустрия. После се е насочила и към играчките и други надуваеми неща, изготвяни по специална поръчка на клиентите.

"Ние произвеждаме съгласно специфичните нужди на клиента, ние не сме електронен магазин, в който бихте могли да избирате стока", казва Фресер.

Той казва, че очаква компанията му да претърпи бърз растеж в идните три години и че няма никакви ограничения в продуктовата гама или производството. "Разбира се, предпочитах да произвеждам детски играчки. Но преди всичко ние трябва да осигурим един безопасен свят", казва Фресер.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    71 22 Отговор
    Чудехме се как така унищожихме всички Хаймарси по три пъти, то какво било.

    Коментиран от #2, #37

  • 2 Последния Софиянец

    33 9 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    По взрива се познава дали Хаймърс е истински или фалшив.Според САЩ Украйна е получила 70 броя Хаймърс.

    Коментиран от #16, #35, #51

  • 3 Тия па

    38 6 Отговор
    Ние ще започнем да произвеждаме и надуваеми чушкопеци.
  • 4 🙈🙈🙈🙈

    53 4 Отговор
    Надуваем танк срещу лопата. Голям кютек ще падне🤘😁
  • 5 Конашенков се изтрепа

    27 11 Отговор
    Да им унищожава продукцията 🤭🤭🤭
  • 6 Балона 🎈

    52 13 Отговор
    На нас Байдзън ще ни прати надуваеми самолети.
  • 7 123456

    40 5 Отговор
    в квартала един пич прави жени от картон и малко найлон - добре му се получават и има търсене , може и размяна стара за нова с доплащане .... луда работа ... и близначки прави ....

    Коментиран от #32

  • 8 Мда

    26 35 Отговор
    Примамки за путлериската армия, а орките се хвалят, че унищожили всичко даже по няколко пъти вече

    Коментиран от #11

  • 9 оня с магарето

    45 12 Отговор
    американските самолети, които поръчаха ще ги достави тази фирма
  • 10 Хахахаха

    23 25 Отговор
    Сега разбираме, големите успехи на Кокошенко и руската армия.
  • 11 Последния Софиянец

    26 12 Отговор

    До коментар #8 от "Мда":

    Истинският Хаймърс се взривява по силно понеже избухват мунициите.Веднага се познава дали е ударена примамка или истински.

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    25 5 Отговор
    Едва ли издържат на снайпер тест с "Драгунов"...
  • 13 Муаха-ха-ха-ха...

    22 16 Отговор
    Тия "балони" са отживелица.Като имаш сателити това се вижда.Ползват ги държавици без такова оборудване,включително и БА.
  • 14 Еми ти като руснак расъждаваш

    16 14 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Целта е точно да има стрелба по тези неща😄😄😄😄😄😄
  • 15 Ами

    22 19 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    След изстреляна ракета на стойност близо до милион долара дали някой от армията от орки ще посмее да докладва нагоре, че целта се е оказала примамка?

    Коментиран от #17

  • 16 Русофил

    27 28 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ами нали това е целта - да стрелят по тях. Руснаците трудно схващате. Какво ни интересува
    взрива. Ракетата с кинтите заминала. Сега Пу започна да харчи от пенсиите на руснаците,
    че няма приходи от нефт и газ. И твоите копейки са под въпрос скоро.

    Коментиран от #19

  • 17 Последния Софиянец

    11 9 Отговор

    До коментар #15 от "Ами":

    Всичко се записва на камерата на самолета или хеликоптера.

    Коментиран от #23

  • 18 Бегай !

    20 13 Отговор
    Тия освен в Африка, къде продават тия стари номера от ВСВ ?
  • 19 Последния Софиянец

    14 9 Отговор

    До коментар #16 от "Русофил":

    Аз казвам че лесно се разбира колко истински Хаймърс са унищожени.
  • 20 Последния Софиянец

    12 18 Отговор
    е руснак. Трудно схваща.

    Коментиран от #43

  • 21 ТЪЙ ША Е..... СКОРО ША НИ

    22 4 Отговор
    ПРОДАВАТ НАДУВАЕМИ ХЛЯБ И САЛАМ
  • 22 Смех !

    6 9 Отговор
    КНДР ги купува.
  • 23 Ами

    19 20 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    Когато изстреляш ракета от миг над Беларус ,Русия или от кораб в черно море какво точно ще запишеш и с каква камера? Може би самото изтрелване на ракетата и после ще го пуснеш в пропагандните канали да се радват путлеристите.

    Коментиран от #28, #31, #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Реалист

    20 9 Отговор
    Нищо чудно, че фашистите окраински губят с тази надуваема помощ!
  • 27 Перо

    13 6 Отговор
    Това се използва още през ВСВ, когато са струпани американски, надуваеми имитации на военна техника в заблуждаващ район на Англия, непосредствено, преди D-day, десанта в Нормандия! Хваща декиш, само при въздушно или спътниково разузнаване, но в друго време, сега номера не минава!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Некой си

    12 7 Отговор
    Така навремето Хрушчов блъфира САЩ ,че в Куба има атомни ракети.Ама тогава не са разполагали със сателити САЩ,а с разузнавателни самолети ! Дефакто Кенеди излиза глупака.СССР печели премахването на ядрените ракети от Италия и Турция !

    Коментиран от #58

  • 30 Гошо

    22 13 Отговор
    Не разбрах за какво са между 2 и 4 души за тая надуваема палатка? При това имало и електрическа помпа, която явно грее като двигател на танк, щом може да заблуди топлинните сензори. Че и $100 000 за боядисан найлон?!? Иначе им трябвали точните размери на оригинала. Все едно руснаците ходят на бойното поле с рулетка в джоба и първо мерят, после стрелят. И си стоят надути танкове насред полето, неподвижни, и си мислят че със стари трикове ще заблудят някой. А надуваемите самолети поне връзват ли ги да висят от някое дърво, да се поклащат от вятъра? Единствено бих повярвал, че тия "балони" са наранени на площада в Киев и Зеленски им се радва през прозореца, смъркайки си б€лото, и вика: ще победим, имаме оръжия!!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 стоян георгиев

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "123456":

    Хубави са такива кукли,но аз държа да не е втора употреба.трябва да съм първия.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 СВодка

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    А Коношенков до сега съобщи поне за 100 унищожени!
  • 36 Абе бок.лук

    4 5 Отговор
    И как изпраща снимката след удара бе бок.лук

    Коментиран от #40

  • 37 Перо

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    И зад танковете, хаймърсите, бронетранспортьорите, камионите няма никакви следи от вериги и колела! Паднала техника от небето!

    Коментиран от #39

  • 38 Намерих ги

    6 3 Отговор
    Може да ги видите на inflatechdecoy дот ком. Като живички са.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 името

    5 10 Отговор

    До коментар #36 от "Абе бок.лук":

    Когато пускаш ракета от Беларус или от Крим нямаш представа какво се случва в мястото на поражението. Дори не знаеш дали ракетата е долетяла или е срещнала друга ракета по пътя.

    Коментиран от #48

  • 41 Мда

    14 3 Отговор
    Това се изтъркани номера от войните. Винаги има балъци, които вярват на написаното по медиите...
  • 42 Гориил

    16 6 Отговор
    Няма да помогне Надуваемите имитации имат различен коефициент на отражение от метала. В Русия всички ударни оръжия имат системи за разпознаване.

    Коментиран от #45

  • 43 Гоуст

    4 11 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    Руснак от Факултета. Те са малко по-мургави, но уменията им да усвояват знания са еднакви.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Да, бе да

    5 15 Отговор

    До коментар #42 от "Гориил":

    А за специални бои и покрития да сте чували нещо? Защо смяташ, че цената на една надуваема примамка е такава? А за безаналоговите системи за разпознаване на “втората в света армия” всички знаем затова редовно свалят по някой свой самолет.
  • 46 Перо

    16 8 Отговор

    До коментар #39 от "Абе":

    Когато се наблюдава метален предмет и гума, с уред за нощно виждане с инфрачервени лъчи, разликата е огромна, да не говорим за отразяващи се такива за насочване на ПТУРС и т.н.,има и безброй други способи. Въобще, не може тарикатлъци от ВСВ да минават в днешно време! Техниката напредна много! Освен това много хора в УВС работят за руснаците, защото се усетиха, колко струва ционисткия режим и какво им причини в интерес на трети страни!

    Коментиран от #49

  • 47 ВВС на РБ

    20 1 Отговор
    И ние имаме опит но не с надуваеми,с с ...ХАРТИЕНИ САМОЛЕТИ
  • 48 Е, дa оcобено

    0 5 Отговор

    До коментар #40 от "името":

    при точкa у е тaкa. Зaпaдните ca c кaмерa, дето предaвa до моментa нa удaрa. Cлед удaрa нямa кaкво дa прaти cигнaл.
  • 49 Абе

    10 16 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    А защо смяташ, че са направени от обикновена гума за надуваеми плажни принадлежности? Както има специални покрития с малко отражение има и такива с нарочно голямо и то в всички части от спектъра. Нали се сещаш, че един нанесен слой с метални частици от няколко микрона променя всичко. Това че са надуваеми примамки изобщо не означава, че не са високотехнологично изделие. Предатели има навсякъде, но дали са много в Украйна или пък в Путлеристан, където саботажите са ежедневие вече е една друга тема.

    Коментиран от #55

  • 50 ГАВ'Р'АТА С ПИ'НД'ОСИТЕ НА ПУ'Т'ЬО

    8 15 Отговор
    Е НЕЧОВЕШКА 😅
  • 51 До този момент

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    са получили 20, не 70. 70 са заедно с чешките макети сигурно.
  • 52 Жоро

    4 14 Отговор
    Само пиян Ватнешки Мужик може да стреля по надявам HIMARS хахахаха хахахаха хахахаха хахахаха мухахаха хахахаха
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Братята Кабабик

    14 4 Отговор
    Това в нато ще е много вървежно. Следващ продукт на фирмата трябва да е надуваем украинец
  • 55 Перо

    8 7 Отговор

    До коментар #49 от "Абе":

    Има противотанкови и ПВО ракети с топлинно насочване и намират топлинното излъчване от двигател или супло! Сигурно и това ще го вкарат като технология в надуваемата имитация! Просто това са обикновено гумени имитации за заблуда и дезинформация от аерофото снимки на самолети и дронове. Много стари хватки, от ВСВ и укрите нищо ново не са научили! Винаги има проверка от други, различни източници, ако сигнала има особено значение! Не си струва усилията, ако само един снаряд вдигне 4-5 “танка” на 50 м.във въздуха.

    Коментиран от #57

  • 56 Голем смях

    5 12 Отговор
    ХАХАХХА засега надуваемите танкове печелят срущу истинските на рашистите.Какво ли ще стане ,когато дойдат истинските .

    Коментиран от #68

  • 57 Абе

    7 8 Отговор

    До коментар #55 от "Перо":

    Вкарват го даже си пише в статията, че примамката се надува с вентилатор задвижван от двигател, който има за цел и да генерира топлината необходима за заблуждаването на топлинното насочване. С един снаряд ако някой порази може да едновремешно 4-5 танка ще бъде чудо. Един снаряд ако уцели може и да порази един танк, но няколко няма как дори и да са един до друг наредени. Примамките не се за самата фронтова линия където е обхвата на артилерията, а са за тила където се използват само ракети които са доста скъпи. Точно защото HIMARS са много ценна мишена за армията на Путлер стратегията с примамките е успешна и за една примамка се изстрелва ракета струваща почети милион долара.

    Коментиран от #64

  • 58 Първобитния

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Некой си":

    Не е блъфирал, имало е около 150 , 160 ядрени ракети.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Наблюдател

    4 6 Отговор
    Руснаците ги унищожават безпроблемно!
  • 61 Болярин

    1 6 Отговор
    Не важно чий са имитациите, а кое "IQ" ги гризка ! Да унищожиш един макет за 500 $, с ракета за 500 000 $, наистина трябва да си много простичък - а при ония, с безаналоговите лопати,... дал Господ !!!

    Коментиран от #63

  • 62 Бай Колю

    4 1 Отговор
    Само да не ги стигне истински Кинжал
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 АбеБезмозъчно

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Абе":

    Сега като го сметна може по спокойно да спиш🤣
  • 65 Джо-ро

    2 0 Отговор
    Браво, от надувни кукли файда няма...
  • 66 123

    3 0 Отговор
    Надуваеми украинки произвежда ли ?
  • 67 Хлопец

    0 2 Отговор
    Браво камаради помощ за Украйна....
  • 68 Голям абдал

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Голем смях":

    И какво печелят надуваемите танкове? Да не атакуват вече Москва? Ще спечелят точно колкото и сърбите, които ползваха масово макети през 1999 г. за заблуда на американската авиация.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания