Отидете към основна версия

1 370 5

Стотици хиляди жени излязоха снощи по улиците на Испания

  • испания-
  • полове-
  • равенство-
  • жени-
  • права

За да поискат равенство между половете

Източник: БГНЕС

Стотици хиляди жени излязоха снощи по улиците на Испания, за да поискат равенство между половете по повод Международния ден на жената.

Шествия се проведоха в десетки градове, но тази година протестиращите бяха разделени в различни митинги, в зависимост от това дали подкрепят новите закони на правителството или не.

Законът "Само да е да", който цели да защити жените от сексуални посегателства и да увеличи наказанията на изнасилвачите, в крайна сметка доведе до преразглеждане на част от присъдите и намаляването им.

Трансзаконът срещна яростната съпротива на Католическата църква и по-консервативната част от населението.

Законът за равенството между половете, който налага квоти за жените в политиката и бордовете на големите фирми, не се хареса дори на коалиционните партньори на премиера Педро Санчес.

Така разединени политици и избиратели излязоха по улиците, за да подкрепят каузите, в които вярват.

В Мадрид имаше две паралелни шествия, събрали над 700 000 души.

В Барселона протестираха около 60 000 жени, а митинги се проведоха и във Валенсия, Мурсия, Севиля, Валядолид, Ла Коруня, Кордоба и още десетки градове в цяла Испания.

И макар лозунгът, издигнат в Мадрид, да обобщаваше целта - "Заедно, свободни и без страх", а участниците да отрекоха, че има разделение, то се усещаше повече от всякога. Объркани хора си търсеха съмишлениците и отказваха да застанат под знамената на противниковия лагер.

На някои от тях бе поискана и оставката на министъра на равенството Ирен Монтеро заради "нескопосания" според тях закон "Само да е да". "Феминизмът не гласува за предатели", скандираха жените. Заради него лидерите на Испанската социалистическа работническа партия на Санчес и тези на коалиционният им партньор "Унидас Подемос" участваха в различни шествия, предаде БНР.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: